Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розвиток «чистих» технологій – один із шляхів переходу до сталої енергетики в Україні

Дата: 20.11.2020 13:26
Кількість переглядів: 263

Перспективи  «зеленого» переходу, необхідні для цього кроки  та участь України в EU Green Deal – питання, які розглянули учасники онлайн-семінару «Огляд кліматичних дій та переходу до сталої енергетики в Україні».

На початку заходу Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив на важливості участі України в реалізації Європейського зеленого курсу. Зокрема, ЄС визначив Україну стратегічним партнером у розвитку водневої енергетики. Співпраця має бути взаємовигідною та перспективною. Тож потрібно консолідувати зусилля усіх зацікавлених сторін і працювати на результат.

На переконання Дмитра Кулеби, успіх у «зеленій» трансформації країни залежить не лише від внутрішніх законодавчих рішень, а й від зовнішньо-політичних дій.

Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності, відзначив необхідність сталого розвитку «чистої» енергетики, де значну роль також може відіграти воднева енергетика.

У цьому напрямі Міненерго спільно з Держенергоефективності та UNECE вже ведеться робота над розробкою дорожньої карти розвитку водневої енергетики. Після цього заплановано підготовку законодавчих змін, стандартів та пілотних проектів.

Крім цього, Юрій Шафаренко звернув увагу на активізацію законодавчої роботи, щоб створити сприятливі умови для активізації біоенергетики.

«У 2030 р. Україна спожила близько 30 млрд куб. м газу. Майже половину – 14 млрд куб. м – було імпортовано з інших країн. За це ми сплатили 3 млрд доларів, що могли б залишитися в країні, створювати робочі місця і покращувати добробут українців. Тому доцільно заміщувати імпорт газу місцевим паливом», – прокоментував Юрій Шафаренко.

Зокрема, на сьогодні Держенергоефективності спільно з Міненерго підготовлено законопроекти щодо:

– вирощування енергетичних рослин;

– розвитку ринку торгівлі твердим біопаливом;

– зняття з біопалива податку на викиди СО2.

Опрацьовується питання стимулювання виробництва біометану в Україні.

«Біоенергетика – це той напрям, що дозволить забезпечити стале виробництво енергії та в подальшому балансувати інші сектори енергетики (сонячну, вітрову)», – підкреслив Юрій Шафаренко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь