Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У регіонах здійснено позапланові заходи на об’єктах електроенергетики

Дата: 12.05.2021 10:54
Кількість переглядів: 303

Представники Держенергонагляду здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.

Фото без опису

Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Держенергонагляд розглядає звернення фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. Для всебічного розгляду звернень здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. У більшості випадків такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.

Так, Управлінням Держенергонагляду у Вінницькій області проведено позаплановий захід на підставі звернення жителя м. Вінниця щодо якості постачання електричної енергій до будинку заявника.  Представниками Управління з виїздом на місце було здійснено обстеження технічного стану електричних мереж, організації їх експлуатації, якості та надійності розподілу електричної енергії.

За результатом проведеного заходу виявлено порушення вимог нормативно-технічних документів (далі – НТД), що можуть впливати на якість розподілу електричної енергії до будинку громадянина, а саме:

  • не приведено у відповідність до норм рівень трансформаторного масла у силових трансформаторах Т-1 та Т-2 ЗТП-36;
  • не проведено розчистку траси ПЛ-0,4 кВ № 15 ЗТП-36 від порослі та дерев у прогонах опор № 32-36;
  • не очищено від пилу та бруду обладнання РУ-10 кВ ЗТП-36.

В результаті Управлінням було видано АТ «Вінницяобленерго» припис на усунення виявлених порушень. Термін виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області здійснено перевірку виконання суб’єктом господарювання ПАТ «Черкасиобленерго» розпорядчого документу (припису від 08.02.2021), виданого за результатами проведення попереднього позапланового заходу.  

Під час заходу представниками Управління встановлено, що ОСР ПАТ «Черкасиобленерго» було усунуто всі порушення, виявлені у лютому цього року. З метою приведення технічного стану та організації експлуатації окремих ділянок ПЛ-0,4 кВ від ТП-647 до вимог чинних НТД, ОСР було проведено технічні заходи, зокрема:

  • виконано розчистку Л-2 ПЛ-0,4 кВ від ТП-647 у прогонах між опорами № 50-78 і № 60-61;
  • змонтовано захист кабелю від механічних ушкоджень на опорі № 51 Л-2 ПЛ-0,4 кВ від ТП-647.

В результаті виконання припису параметри якості електроенергії у помешканні заявника відповідали вимогам ДСТУ. У підсумку Управлінням складено акт, а припис від 08 лютого знято з контролю.

Нагадаємо, у лютому представниками Управління здійснено позаплановий захід за зверненням мешканця м. Черкаси щодо постачання до його будинку електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту ДСТУ EN 50160:2014 (далі – ДСТУ). В результаті було виявлено порушення вимог НТД, про що видано ОСР припис на усунення недоліків.

Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області здійснено позаплановий захід на підставі звернення мешканця м. Полонне щодо неякісного постачання електричної енергії до будинку заявника.

Під час проведення заходу було здійснено фіксацію показників якості електричної енергії у помешканні громадянина за допомогою реєстратора якості електроенергії. В результаті проведених вимірювань встановлено, що відхилення усталеної напруги (по провалам і перенапрузі) не відповідає вимогам ДСТУ. Так, максимальне значення напруги становило 257,08 В, а мінімальне – 213,39 В.

Також інспекторами Управління виявлено низку порушень в частині недотримання ОСР вимог нормативно-правових актів, норм та правил у галузі електроенергетики, серед яких:

  • внаслідок термічного ушкодження переріз заземлювального провідника корпусу КТП-40 менший допустимого;
  • відсутнє масло у розширювачі силового трансформатора КТП-40;
  • масломірне скло розширювача силового трансформатора має механічні ушкодження;
  • індикаторний силікагель у розширювачі силового трансформатора КТП-40 змінив колір;
  • вентильні розрядники РВО-10 приєднано до проводів на вводі КТП-40 за допомогою скруток.

За результатами проведеного позапланового заходу складено акт та видано ОСР припис на усунення порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Житомирській області здійснено перевірку виконання розпорядчого документу (припису від 27.01.2021), виданого за результатами проведення попереднього позапланового заходу.

Під час заходу представниками Управління встановлено, що ОСР АТ «Житомиробленерго» було усунуто всі порушення, виявлені у січні цього року. З метою приведення технічного стану електричних мереж у м. Новоград-Волинський до вимог НТД, ОСР було проведено низку технічних заходів, зокрема:

  • проведено ущільнення бака силового трансформатора ЗТП-35;
  • очищено охоронну зону ЗТП-35 від порослі дерев та кущів;
  • виконано очищення проводів ПЛ-0,4 кВ від ЗТП-35 «2-й пров. Східний» від гілок дерев у прогонах між опорами № 4-11, № 7-8, № 11-11А, № 11-14, № 15-17;
  • влаштовано на ПЛ-0,4 кВ «2-й пров. Східний» від ЗТП-35 заземлювальні пристрої, призначені для захисту від грозових перенапруг і повторного заземлення PEN (PE) провідника;
  • проведено профілактичні випробування силового трансформатора ЗТП-35.

Крім того, під час проведення позапланового заходу інспекторами Управління спільно з представниками ОСР було здійснено контрольні виміри напруги та навантаження. В результаті яких було встановлено, що параметри якості електричної енергії по вул. Сонячна м. Новоград-Волинський відповідають вимогам ДСТУ.

Нагадаємо, у січні 2021 року представниками Управління було здійснено позаплановий захід на енергетичних установках АТ «Житомиробленерго». Захід проведено на підставі звернення громадянина, що мешкає за адресою вул. Сонячна у м. Новоград-Волинський, щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ. В результаті виявлено низку порушень вимог НТД щодо технічного стану електричних мереж. У підсумку Управлінням було складено акт і видано ОСР припис щодо розроблення відповідних заходів та усунення порушень.

Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області здійснено перевірку виконання розпорядчого документу (припису від 26.02.2021), виданого за результатами проведення попереднього позапланового заходу.

Під час заходу представниками Управління встановлено, що Маріупольським РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» було усунуто всі порушення, виявлені у лютому 2021 року, зокрема:

  • виконано технічне обслуговування ПЛ-0,4 кВ від ТП-723;
  • проведено випробування електрообладнання ТП-723 відповідно до норм СОУ-Н ЕЕ 20.302;
  • виконано підключення кабельного виходу з ТП-723 до ПЛ-0,4 кВ приєднання «вул. Глинки південне» за допомогою затискачів;
  • виконано монтаж кабельної вставки між опорою № 2 приєднання «вул. Глинки південне» та ТП-723, згідно з вимогами Правил улаштування електроустановок (встановлено пристрій для механічної підтримки кабельної вставки);
  • виконано заміну пошкоджених ізоляторів 6 кВ на першій опорі від  ТП-723 ПЛ-6 кВ «ТП-723 – ТП-698», а також пошкодженого ізолятора 0,4 кВ на опорі № 2 приєднання «вул. Глинки південне» від ТП-723;
  • проведено ревізію болтового з’єднання фази «С» на ізоляторі 6 кВ, а також болтових з’єднань фаз «А», «B» і «С» на ізоляторах 0,4 кВ силового трансформатора ТП-723 (задля усунення перегрівання);
  • виконано розчистку від дерев біля опори № 1 від ТП-723 та у прольотах опор № 32-35 ПЛ-0,4 кВ від ТП-723 приєднання «вул. Глинки південне»;
  • проведено виміри напруги та навантаження у ТП-723 з урахуванням вимог нормативних документів тощо.

За результатами проведеного заходу параметри якості електричної енергії (рівень напруги) у помешканні заявника приведено у відповідність до вимог ДСТУ. У підсумку Управлінням складено акт, а припис від 26 лютого знято з контролю.

Нагадаємо, у лютому цього року представниками Управління було здійснено позаплановий захід на підставі звернення громадянина (м. Маріуполь) щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ. В результаті виявлено низку порушень вимог НТД у галузі електроенергетики. У підсумку Управлінням було видано ОСР припис на усунення виявлених порушень.

Управлінням Держенергонагляду у Чернігівській області проведено позаплановий захід за зверненням мешканки с. Красляни Прилуцького району щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ.

У ході проведеного обстеження представниками Управління було виявлено порушення вимог НТД, що можуть бути причиною низької якості електричної енергії, а саме:

  • магістральна ділянка лінії виконана алюмінієвими неізольованими проводами перерізом 16 мм2, що суперечить вимогам нормативних документів;
  • наявні обриви заземлювальних спусків на окремих опорах лінії, призначені для захисту від атмосферних перенапруг і повторного заземлення РЕN провідника;
  • не проведено розчистку траси окремих ділянок ПЛ-0,4 кВ від порослі та дерев;
  • нерівномірний розподіл навантажень по фазам ПЛ-0,4 кВ, приєднаних до ТП 10/0,4 кВ;
  • відсутність проведених вимірів опору розтікання заземлювальних пристроїв, призначених для захисту від атмосферних перенапруг і повторного заземлення РЕN провідника, та вимірювання повного опору петлі «фаза-нуль».

За результатами проведеного заходу Управлінням складено акт та видано ОСР АТ «Чернігівобленерго» припис на усунення виявлених порушень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь