Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Насильницька паспортизація тимчасово окупованих територій росією: юридичний контекст

Дата: 06.08.2022 14:43
Кількість переглядів: 227

Видача «паспортів» жителям окупованих територій рф є грубим порушенням Положення про закони і звичаї війни на суходолі, яке є додатком до Четвертої Гаазької конвенції 1907 року.

Фото без опису

Там буквально говориться про заборону примусу жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику. Стосується це не лише військової присяги сторін, але йтого, що громадянство засвідчує взаємні права і обов'язки людини й держави.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлює, що будь-який акт (рішення, документ), виданий на тимчасово окупованій території незаконними органами, є недійсним і не створює правових наслідків (крім актів, які засвідчують народження, смерть, укладання та розірвання шлюбу, наразі вони беруться до уваги судами України).

Крім того,варто враховувати – вищезазначеним законом встановлено, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства російської федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

Ця норма застосовується для кримчан, але може мати досить широке трактування. Окрім цього, відповідно до частини першої статті 25 Конституції України, громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь