Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Верховна Рада України підтримала законопроект про Національну інвентаризацію лісів України

Дата: 06.02.2020 08:05
Кількість переглядів: 431

Одним із важливих заходів для забезпечення належного контролю за використанням лісових ресурсів поряд з електронними обліком деревини є проведення Національної інвентаризації лісів в Україні. Це дозволить навести лад у лісовому господарстві та забезпечити ефективну боротьбу із незаконними вирубками та знищенням лісу.

Фото без опису

«Ми звикли повторювати, що ліс – наше багатство. Але площі вирубаного за останні роки лісу вражають. Бо досі ми не мали вичерпної інформації про стан та динаміку лісів, які якісні та кількісні характеристики лісу, які потреби у насадженні. Ця прогалина ускладнювала належний контроль за використанням лісових ресурсів», – підкреслив Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

«Завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів насаджень та визначені показники поточного їх приросту, необхідні для оцінки рівня інтенсивності лісокористування», – наголосив він.

Відповідний законопроект № 2379 «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів», який дасть законодавчі можливості розпочати Національну інвентаризацію лісів, схвалила Верховна Рада України 4 лютого.

Зміни до Лісового кодексу України  створять законодавчі умови впровадження в Україні Національної лісової інвентаризації, як нової системи збору та узагальнення даних про ліси в загальнодержавному масштабі, спрямованої на отримання обґрунтованої інформації щодо лісів для потреб планування, у тому числі стратегічного, ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу лісів.

Основними завданнями Національної інвентаризації лісів є:

  • збір та узагальнення інформації про стан та динаміку лісів та лісових ресурсів з використанням статистичних методів;
  • забезпечення органів державної влади оперативною інформацію про стан лісів та лісових ресурсів;
  • надання даних та матеріалів до державного лісового кадастру, державної системи моніторингу довкілля та для потреб міжнародної звітності України про ліси.

Очікується, що завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів лісових насаджень. Серед інших потенційно важливих результатів – визначення площі самозаліснених сільськогосподарських земель та уточнення звітності до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату ООН та Кіотського протоколу щодо щорічного рівня поглинання парникових газів лісами України тощо.

Наступними кроками буде розроблення:

  • Порядку організації та проведення Національної інвентаризації лісів України;
  • Інструкції з проведення Національної інвентаризації лісів України.

Нагадаємо, що на Житомирщині, як і ще в 15 регіонах, можна перевірити онлайн законність деревини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь