Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мово українська, солов’їна мово!

Дата: 21.02.2020 17:00
Кількість переглядів: 1201

Одне з найцінніших надбань, яке створили й залишили нам наші попередники – мова. Вона є душею нації, її генетичним кодом. У її глибинах народилось багато скарбів, якими пишається наш народ.

Фото без опису

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято, що з’явилось тільки в 1999 році. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.

Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні, де воно лише почало писати свою історію, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кількастоліть.

Сьогодні до відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилась вся шкільна родина Сушківської середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

В стінах нашого закладу освіти були проведені різноманітні заходи, в яких активну участь взяли учні та вчителі:

  • Тематична лінійка «Мово моя рідна, мово калинова»
  • Виставка робіт «Живи, прекрасна наша мова»
  • Інтелектуальна гра «Мова українська, мова Солов'їна»
  • Виставка книг у бібліотеці «Рідна мова калинова»
  • Виховні години «Чарівні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова».

Цікавий та змістовний конкурс віршів-декламаторів «Рідна мова чиста, як роса», який проведено серед учнів 5-11 класів. Переможницею конкурсу стала учениця 9 класу Мельниченко Тетяна. Знавці рідного слова знайомили всіх присутніх не тільки з поезіями про рідну мову – Лесі Українки, Володимира Сосюри, Дмитра Білоуса, Тараса Шевченка, Любові Забашти та інших поетів нашої країни. Найактивнішим учасником свята почесне журі визначило Мельниченка Антона, учня 7 класу. Гарно проявили себе і команди-учасниці: «Словограй» (капітан – Примаченко Артем, учень 11 класу) та «Мовознавці» (капітан – учениця 11 класу Мельниченко Олена ).

Під час святкування Міжнародного дня рідної мови відбулось і свято-парад вишиванок «Мово! Ти таїна в мені сповита». На святі панувала святкова атмосфера, дружелюбні посмішки супроводжували нас протягом усього дійства. Найгарніші дівчата - це наші україночки. Найкращі козаки – це наші хлопці. Вишиванка – це не тільки патріотично, а і модно та красиво.

Приємним та корисним було і спілкування з нашим поважним гостем керівницею апарату Коростенської райдержадміністрації Катериною Корчовою.

Свято Міжнародного дня рідної мови стало вагомою подією в житті школи. Приємні враження та яскраві спогади залишаться в пам’яті учасників заходу надовго.

Лариса Литвинчук,

директор Сушківського закладу загальної середньої освіти


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь