Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Додаткові витрати на дитину: порядок стягнення

Дата: 27.02.2020 11:25
Кількість переглядів: 556

Батьки зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, якщо це обумовлено розвитком її здібностей, хворобою тощо. (ст.185 Сімейного кодексу України). Цей перелік не є вичерпним — сюди входять усі потреби дитини, які не покриваються аліментами на її утримання. Розмір додаткових витрат встановлюється за домовленістю батьків між собою або рішенням місцевого суду за позовом одного з батьків, який отримує аліменти.

Фото без опису

Додаткові витрати на дитину можуть сплачуватися наперед, або покриватися після їх фактичного понесення. Конкретна форма залежить від наявних документів — чеків, квитанцій, актів виконаних робіт, рекомендацій чи діагнозів тощо. При цьому стягнення грошових коштів може відбуватися разово, з певною періодичністю або постійно (до досягнення дитиною повноліття). Тобто, якщо мова йде про відвідування дитячого садку, фінансування здійснюється періодично. Коли дитина захворіла, оплата її лікування зазвичай відбувається протягом певного часу, згідно рекомендації лікаря.

Якщо один з батьків не бере участь в додаткових витратах на дитину, то можна подати до суду позовну заяву. В додатках до цього позову слід обов’язково надати докази, на яких ґрунтуються позовні вимоги. Якщо ці документи не можуть бути отримані позивачем самостійно, вони витребовуються судом, за відповідним клопотанням.

Зверніть увагу, що розмір додаткових витрат завжди встановлюється в твердій грошовій сумі.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги.

Роз’яснення з цього питання надала фахівець Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Оксана Сергієнко -  інтегратор Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь