Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбулись громадські слухання щодо оцінки діяльності впливу на довкілля ТОВ «Екотехбуд»

Дата: 28.02.2020 12:57
Кількість переглядів: 720

27 лютого 2020 року в будинку культури села Білка відбулися слухання щодо оцінки діяльності впливу на довкілля ТОВ «Екотехбуд».

Дана компанія має на меті взяти в оренду земельні паї громадян, які знаходяться на території сільської ради для розробки запасів бурштиновмісних порід на підставі Спеціального дозволу на користування надрами № 6386 від 16.12.2019 року, виданого Державною службою геології та надр України.

У слуханнях взяли участь голова Коростенської районної державної адміністрації Юрій Тарасюк, його заступник Артем Майданик, начальник відділу стратегічної, екологічної оцінки Мінекоенерго Марина Шимкус, голова Білківської сільської ради Віталій Уманець, голова Сушківської сільської ради Людмила Максимчук, депутати районної ради та небайдужі жителі громади.

На слуханнях перед громадою виступили фахівці, які розробляли звіт і оцінювали вплив георозвідки покладів бурштину на довкілля. Керівник підприємства Вадим Гончарук представив слухачам презентацію як за оцінками експертів діяльність підприємства «Екотехбуд» буде впливати на довкілля. Також він наголосив на соціально-економічній необхідності даної розробки для громади, адже це створення робочих місць перш за все для місцевих жителів, наповнення місцевого бюджету податками (в т.ч. сплати рентної плати за користування надрами та земельного податку), впорядкування видобутку бурштину, недопущення неконтрольованого та незаконного видобутку.

Також учасники заходу мали можливість поставити претендентам питання: «Де буде перероблятися бурштин? Де братиметься вода? Які об’єми та глибина кар’єру? Чи буде підприємство користуватися їх дорогами? Хто вивозитиме сміття? Скільки платитимуть за оренду?»

Голова Сушківської сільської ради Людмила Максимчук надала пропозицію провести слухання також і на її території, пояснити все односельчанам детально, щоб їй не було соромно дивитися їм у вічі.

В свою чергу керівник підприємства запевнив, що без згоди людей ніхто не буде проводити ніяких робіт на паях.

До присутніх також була донесена загальна інформація про термін розробки на який копачі хочуть зайти на територію сільської ради, поетапну розробку ліцензійних площ, повний технологічний цикл, аж до техніки та механізмів.

Щодо впливу на атмосферне повітря наголосили, що по жодній з забруднюючих речовин перевищень граничнодопустимих викидів не передбачається, максимальні приземні концентрації на межі нормативної СЗЗ кар’єрів не перевищують їх гігієнічні нормативи.

Таким чином, для зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та зменшення витрат води в процесі використання на підприємстві застосовуються тільки оборотні системи водовикористання. Щодо обороту технічна вода для добування породи та збагачувальної установки проходить замкнутий цикл. Втрати води відбуваються тільки за рахунок випарування і прирівнюється до природних втрат (1-2%). Вода за межі локального водного об’єкту не виводиться, тому пониження рівня ґрунтових вод, рівно, як і іншого впливу на водні об’єкти не очікується. Отже, на об’єкті не передбачається скид стічних вод безпосередньо у водоймища та ґрунтові води. Система замкнутого оборотного водопостачання забезпечує відсутність забруднення водного середовища та його виснаження. Планова діяльність не приведе до негативного впливу на водне середовище.

Слово також надали і Юрію Тарасюку (хоча нагадаємо, що голова ніякого впливу на рішення громади не має):

«Ви маєте самі прийняти рішення. Моя позиція – все має бути в правовому полі. Бурштин має добуватися цивілізованим способом, і головне, це робочі місця для місцевих жителів».

Насамкінець хочеться сказати, що поки громада та підприємство не дійдуть до спільного знаменника – діла не буде, адже говорити можна багато та гарно, а результат може бут не очікуваним, (як показує практика) щоб не було такого, що люди житимуть в «катакомбах».

Фотоальбом заходу

Ольга Сахневич,

головний спеціаліст відділу інформаційної

діяльності та комунікацій з громадськістю

апарату райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь