Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Микола Кулеба провів робочу зустріч щодо захисту дітей під час судових процесів

Дата: 04.03.2020 09:35
Кількість переглядів: 361

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба провів робочу нараду з представниками Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх при Міністерстві юстиції та представниками Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України, присвячену питанням захисту дітей під час судових процесів.

Фото без опису

«Сьогодні діти, які є потерпілими чи свідками та змушені свідчити в суді, зазнають повторного травмування. А діти, які перебувають у конфлікті із законом, не проходять належну реабілітацію й знову вчиняють правопорушення. Судова система в Україні не сконцентрована на захисті дітей», – зазначив Микола Кулеба.

Міністерство юстиції спільно з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо дітей запропонувало проект закону «Про правосуддя, дружнє до дитини». Головною метою законопроекту є створення умов для забезпечення законності, обґрунтованості та ефективності кожного рішення щодо дитини, яка перебуває у конфлікті із законом, а також захисту прав дітей-потерпілих та дітей-свідків. Ці зміни мають максимально наблизити українську юстицію щодо дітей до міжнародних стандартів.

Наразі Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України також працює над змінами до Кримінально-процесуального кодексу щодо процедури допиту дитини в межах кримінального провадження, що стосується дитини-кривдника, жертви і свідка.

Під час зустрічі, зокрема, обговорили створення сприятливих для дитини-свідка чи дитини-потерпілого процедур опитування за методикою «Зеленої кімнати», а також процедуру відновного примирення.

«Дитина, яка є потерпілою, свідком або перебуває у конфлікті з законом, особливо вразлива. Тому фахівці, які працюють з дітьми під час судових процесів, зобов’язані мати необхідну професійну підготовку відповідно до єдиних стандартів навчання фахівців системи юстиції щодо дітей», – наголосив уповноважений з прав дитини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь