Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Уряд підтримав план щодо реформування системи інтернатів

Дата: 04.03.2020 11:00
Кількість переглядів: 436

Документ передбачає, що до 2024 року кількість інтернатних закладів та дітей, які в них перебувають, повинні суттєво скоротитися – на 75%.

Фото без опису

Так, замість 718 діючих інтернатних закладів функціонуватиме не більше 180, в яких перебуватиме не більше 16 тис. дітей замість 63 тис. Заклади, що залишаться, стануть комфортнішими та сучаснішими.

Говорили про це сьогодні із представниками Міжнародного благодійного фонду “Лумос”, який заснувала всесвітньовідома письменниця та авторка “Гаррі Поттера” Джоан Роулінг.

Ця організація активно допомагає Україні у проведенні реформи деінституціалізації (реформи інтернатів). Зокрема, у Житомирській області вже трансформовано один інтернатний заклад, у ньому більше не знаходиться жодної дитини. Більшість вихованців закладу повернулися у власні сім'ї, яким надається підтримка та здійснюється соціальний супровід.

Домовилися про те, щоб масштабувати цей досвід та кращі міжнародні практики на інші регіони України.

Важливо, що наші закордонні партнери високо оцінили розроблений Мінсоцполітики План заходів з реалізації ІI етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Це і не дивно, оскільки над цим Планом працювало багато експертів та практиків як на національному, так і на регіональному рівні, українських та міжнародних. Підтримку розроблення документу надавав проект SURGe.

?План спрямований на створення альтернатив нинішній системі інтернатних закладів, перебування в якій часто призводить до порушення прав дитини, обмеження її розвитку та створення бар’єрів для її соціальної інтеграції.

Ключовими напрямами, реалізація яких дозволить повернути дітей з інтернатів у біологічні сім’ї або влаштувати їх у наближені до сімейних фтрми виховання, повинні стати:

  • розвиток необхідних дітям та сім’ям з дітьми соціальних, освітніх та медичних послуг на рівні громад;
  • подальший розвиток інституту всиновлення, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та малих групових будинків.
  • також у кожній громаді працюватимуть фахівці із соціальної роботи, забезпечуючи вчасне виявлення потреб сімей з дітьми у послугах та сприяючи їх наданню, та служби чи фахівці у справах дітей.

Дієвій соціальній політиці бути! Ми працюємо для вас!

Пише на своїй офіційній сторінці у Фейсбук

Міністр соціальної політики України

Юлія Соколовська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь