Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Знакові жінки в долі Шевченка

Дата: 06.03.2020 10:03
Кількість переглядів: 729

З нагоди 206 річниці від дня народження величного митця Тараса Григоровича Шевченка в Коростенській районній бібліотеці, в рамках засідання клубу «Діалог», було проведено годину спілкування «Кохання в житті Тараса Шевченка».

Фото без опису

 Історія зберегла імена жінок, які полонили серце Шевченка - їх було дев’ять – знакових жіночих постатей у бентежному і сповненому драматизму житті поета.  Першим дитячим  коханням його стала Оксана Коваленко - сусідська дівчинка,  а наступним захопленням Тараса була п’ятнадцятирічна дівчина-натурниця німкеня Амалія Клоберг.  «Чорнобриве диво»- Ганну Закревську поет вважав своїм єдиним великим коханням,  а далі - Варвара Репніна, Феодосія Кошиця, Агата  Ускова, Катерина Піунова, Марія Максимович та  останнім коханням  Шевчека стала Ликерія Полусмак.

В невимушеній атмосфері, за чашечкою ароматного чаю, учасники клубу  зачитували вірші поета присвячені  жінкам,  які залишили слід в його житті. Особливі враження присутні отримали від перегляду  фільму про жінку, що  утвердила в поетові віру в сущність святих на землі – княжну  Варвару Репніну. Саме вона, до кінця його життя  була  порадницею і жінкою-берегинею, яка виглядала і чекала його любові, а він   вважав її  лише своєю духовною сестрою.

Приємно  було також слухати душевні, прекрасні вірші однієї з учасниць нашого клубу Марії Іванівни Берляк – про Шевченка, про Україну, про матір, про  жінку, про кохання…

Любовні поезії великого генія українського народу сумні, а подекуди й трагічні, як і його доля. Та навіки залишився з нами той, «Хто зробив своє велике діло, хто не зазнав щастя живим і кого ждало інше щастя вже по смерті, тяжко зароблене щастя, безсмертне слово во віки і віки …».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь