Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Цілюща сила родинної любові

Дата: 20.03.2020 14:56
Кількість переглядів: 584

У Коростенському районі на даний час створено 6 прийомних сімей. Це родини, які взяли на виховання одну дитину, або двоє, троє хлопчиків і дівчаток, які з різних причин опинилися без опіки дорослих. Діти не винні в тому, що лише народившись чи зробивши перші кроки у своєму житті, стали сиротами або опинилися в дитячому будинку. Державна політика захисту прав таких малюків в Україні спрямована на те, щоб вони виховувались у сім’ях і зростали в любові. Відтак запроваджено різні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю. У кожної родини, що прихистила дитину, якій ще в дитинстві доля послала випробування, є своя історія, яка складається зі складних і світлих моментів, зі щоденної роботи і мрій, із проблем і радостей.

Фото без опису

Сергій Іванович і Наталія Миколаївна Стужук мешкають у селі Струмок Коростенського району. Працьовита сім’я, яка звикла розраховувати лише на свої сили, власними зусиллями долати всі труднощі і створювати свій добробут. У них двоє дорослих доньок – Аня і Оксана, четверо внуків – Маргарита, Андрій, Коля, Ніколь. Але це ще не все про Стужуків. Вони створили прийомну сім’ю, і стали прийомними батьками для цього стрункого миловидного юнака, якого ви бачите на фото. Саші Белінському зараз 16- й рік, він навчається в Ушомирській гімназії. Сергій Іванович і Наталія Миколаївна, маючи доньок, завжди мріяли ще і про сина. І їхня мрія збулася, бо Олександра вони виховують, як свого власного сина. Йому було півтора роки, як Стужуки створили прийомну сім’ю, аби виховувати дитину, яка потребувала опіки. Вони перейнялися долею маленького хлопчика Саші Белінського і вирішили забрати його із державного закладу. Щоправда, малюк ще кілька місяців лікувався в лікарні. Лише потім привезли Стужуки хлопчика до себе у Струмок, де свіже повітря й гарна природа, а в домівці – смачна домашня їжа, переважно з продуктів власного виробництва. Його оточили увагою і турботою. Бо ж найбільшу цілющу силу має любов батьків, яка лікує і тіло, і душу.

Саша нині вже десятикласник. Каже, що захоплюється спортом і залюбки грає у волейбол і баскетбол. Розмірковує вже і про майбутню професію. Думає, що здобуде одну з робітничих спеціальностей, адже вони завжди є актуальними і цінуються. І головне – подобаються юнакові. Тож ще роздумує, бути йому водієм чи, можливо, електрозварником. Та яку б професію Олександр не обрав, прийомні батьки завжди підтримають його добрі починання, бо ж хочуть, щоб у доросле життя він ішов упевненим кроком.

Оксана КЛИМЧУК, фото автора.

Ось що розповіла про родину Любов Барановська, директор Коростенського районного центру соціальних служб, який здійснює соціальне супроводження прийомної сім’ї Стужук з початку її створення:

– Знаю Наталію Миколаївну та Сергія Івановича як добрих, щирих, працьовитих, порядних людей, які не просто здатні співчувати чужому горю, а і – приходити на допомогу. Вони стали опорою і надією для прийомної дитини, оточили її теплом, добротою, ласкою, подарували радість життя. В сім’ї створені належні умови для розвитку Олександра, одержання ним освіти. Наталія Миколаївна та Сергій Іванович цікавляться шкільним життям Саші, часто відвідують школу, займаються його вихованням.

Стужуки – працьовиті люди, тримають дуже потужне домашнє господарство. Олександр теж працелюбний, допомагає прийомним батькам, виконує посильну роботу по домашньому господарству.

Всі роки сім’я Стужуків активно співпрацює з районним центром соціальних служб. Щодо вирішення проблемних питань, які можуть бути в кожній прийомній сім’ї, прийомні батьки приїжджали за допомогою до районного центру соціальних служб, де з батьками та з прийомною дитиною проводилася індивідуальна робота, здійснювався аналіз проблем, намічалися шляхи їх вирішення.

Наталія Миколаївна та Сергій Іванович є активними учасниками засідань групи взаємопідтримки прийомних батьків, яка створена та вже багато років діє в районному центрі соціальних служб та дає можливість прийомним батькам отримати не тільки фахову консультацію, пораду та підтримку, але й поспілкуватись, обговорити зміни у житті сім’ї, віднайти шляхи подолання проблем. Згідно вимог чинного законодавства прийомні батьки проходять курс навчання підвищення кваліфікації прийомних батьків.

Діти мають зростати в сім’ях рідних батьків, але якщо це неможливо, то альтернативою біологічній родині може бути прийомна сім’я. Надзвичайно важливу роль батьків біологічних взяли на себе батьки прийомні – Наталія Миколаївна та Сергій Іванович, які дарують дитині радість виховання в сім’ї, а головне – дарують доброту і любов.

Газета "Древлянський край"

№ 5 (14267) п’ятниця, 7 лютого 2020 року



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь