Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Поводження з побутовими відходами: від «А» до «Я»

Дата: 08.04.2020 14:44
Кількість переглядів: 340

Питання поводження з побутовими відходами у всьому світі на сьогодні є одним з найважливіших на рівні держави. Про необхідність роздільного сортування відходів, укладання договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами та способи їх переробки читайте у роз’ясненні Мінрегіону.

Етапи поводження з побутовими відходами

І. Роздільне збирання відходів. Першим етапом у поводженні з побутовими відходами є їх роздільне збирання, що передбачає розподіл відходів на різні компоненти.

Роздільне збирання побутових  відходів – це збирання побутових відходів за окремими компонентами з метою подальшої переробки та утилізації.

Щоб правильно сортувати побутові відходи, слід виконувати наступні кроки:

  1. Окремо збирати органічні відходи і вторинну сировину.
  2. Збирати та сортувати лише чисту сировину, тип якої ви зможете впевнено визначити – необхідно знайти на ній маркування (код переробки у трикутнику).
  3. Всі побутові відходи слід ущільнювати, щоб вони займали менше місця.
  4. Розмістити декілька компактних контейнерів для різного роду відходів вдома: скло – метали – полімери – упаковка типу Tetra Pak – папір.

Важливо знати, що небезпечні відходи у складі побутових відходів потребують окремого поводження.

Небезпечні відходи збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Рекомендований перелік товарів (виробів, пристроїв, приладів), що вміщують небезпечні компоненти (складові): 

  • ртутні лампи, термометри, тонометри;
  • малі побутові хімічні джерела струму ємністю до 7 ампер-годин (побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів, що не перезаряджаються, у побуті – батарейки);
  • перезаряджувальні побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів (акумулятори);
  • акумулятори нестандартних типорозмірів, що використовуються в годинниках, у тому числі наручних, мобільних телефонах і смартфонах, кишенькових і портативних комп’ютерах, побутових радіостанціях, побутовій портативній фото- та відеоапаратурі, іграшках, інших побутових приладах;
  • товари, що вміщують або забруднені органічними розчинниками, фарбами, лаками (фарби та лаки на водній основі, фарби та лаки на розчинниках), клеями, мастиками, смолами тощо;
  • товари, що вміщують або забруднені органічними та неорганічними хімікатами (кислотами, лугами);
  • товари побутової хімії;
  • товари фармацевтичної промисловості та гігієнічні засоби тощо.

ІІ. Укладання договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами з виконавцем такої послуги.

Наступним етапом у поводженні з побутовими відходами є укладання договору з виконавцями послуг. Про нові моделі договірних відносин та особливості укладання договорів з виконавцями послуг читайте у роз’ясненні Мінрегіону за посиланням>>.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку або інша уповноважена особа, яка укладає колективний договір про надання комунальних послуг, має право на вибір серед визначених виконавців послуг з поводження з побутовими відходами.

Взаємовідносини між споживачами житлово-комунальних послуг та виконавцями комунальних послуг, управителями багатоквартирних будинків здійснюються відповідно до умов укладених договорів.

Згідно зі статтею 35-1 Закону України «Про відходи» власники або користувачі джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують їх  роздільне збирання.

ІІІ. Переробка побутових відходів.

Виконавець послуг, що здійснює вивезення побутових відходів, зобов’язаний укласти договір з компанією, що надає послуги з їх переробки та захоронення відповідно до правил благоустрою території населеного пункту. Договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами, що укладаються між споживачами та виконавцями, обов’язково мають містити інформацію про такі договори.

Станом на 2019 рік завдяки впровадженню в 1462 населеному пункті роздільного збирання побутових відходів, роботі 34 сміттєсортувальних ліній, 1 сміттєспалювального заводу і 3 сміттєспалювальних установок в Україні було перероблено та утилізовано близько 6,1 % побутових відходів, з них: 2 % спалено, а 4,1 % побутових відходів потрапило на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні лінії. Однак, решту українських побутових відходів (94%) захоронено.

За 2019 рік в Україні утворено майже 53 млн. мпобутових відходів, або понад 10 млн тонн, які було розміщено на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею майже 9 тис. га.

Отже, на сьогодні найбільш поширеним способом переробки побутових відходів є захоронення, не спрямоване на отримання додаткової енергії чи сировини.

Ефективне та свідоме поводження громадян з побутовими відходами знижує рівень забруднення довкілля, робить чистішим повітря та покращує екологію держави. Громадяни стають більш відповідальними у роздільному збиранні побутових відходів, та мають шанс особисто впливати на якість довкілля.

Міністерство розвитку громад та територій України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь