Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Довідка органу містобудування про те, що МУО не потрібні (для отримання дозволу ДАБІ)

Дата: 16.04.2020 09:56
Кількість переглядів: 809

18 березня 2020 року набрали чинності дві Постанови КМУ від 13.03.2020 року №218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» та №219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Фото без опису

Я вже писав про ситуацію, яка призвела до «мораторію» на видачу дозволів на будівництво з 31.03.2020 року, а зараз хочу звернути увагу ще на одне нововведення, пов'язане із поданням документів для отримання дозволу ДАБІ:

? Так, з 18.03.2020 року Порядок виконання підготовчих та будівельних робіт доповнено пунктом 28-1, згідно з яким «під час подання документів через центр надання адміністративних послуг повноту поданих документів перевіряє посадова особа такого центру згідно з переліком, зазначеним у чек-листі ..., та у разі виявлення неповного пакета документів повертає замовнику (його уповноваженій особі) заяву з доданими до неї документами».

? Реконструкція: з 01.03.2020 неможливо отримати містобудівні умови за відсутності кадастрового номеру ділянки?

Чек-лист прийняття документів у центрі надання адміністративних послуг для отримання дозволу на початок виконання будівельних робіт для нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єкта будівництва передбачає наявність МУО або листа уповноваженого органу містобудування та архітектури про те, що для проектування даного об’єкта будівництва містобудівні умови і обмеження не надаються.

Таким чином, у випадках, коли заплановано здійснити роботи із проектування об'єктів, для яких згідно чинного законодавства (ч. 3. ст. 29 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» та Переліку об’єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються (Наказ Мінрегіону від 06.11.2017 року №289) не потрібно отримувати МУО, з 18.03.2020 року замовника необхідно отримувати лист від органу містобудування та архітектури про те, що містобудівні умови Вам дійсно не потрібні (назважаючи на те, що це вже зафіксовано в нормативно-правових актах).

Разом із цим, жодного документу або окремих положень, які б врегулювали порядок звернення замовників до органів містобудування та встановили строки розгляду таких звернень, немає!

Можна зробити висновок, що замовники зможуть подати звернення в довільній формі, а орган містобудування та архітектури зможе його розглядати один місяць, і потім надати відповідь. А у випадку, якщо така відповідь буде суперечити чинному законодавству, замовник змушений буде звертатися до суду.

На мою думку, це чергове створення зайвих довідок, які лише ускладнять та затягнуть процес оформлення документів на будівництво, а в деяких випадках ще і сприятимуть появі додаткових корупційних ризиків в процесі оформлення документації.

Містобудування в Україні

URBANDATA — Реєстр дозвільних документів ДАБІ

Юрій Брикайло, DREAMDIM


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь