Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Поліція Житомирщини розслідує причини пожеж у лісах області

Дата: 21.04.2020 11:01
Кількість переглядів: 404

Упродовж останнього тижня у кількох районах області сталися масштабні пожежі загальною площею понад 7 тисяч гектарів. До їх локалізації, гасіння та ліквідації наслідків залучені значні ресурси. Навколишньому середовищу, державі та громадам завдано величезні збитки. Відтак слідчими поліції розпочато низку кримінальних проваджень.

Так, 13 квітня унаслідок пожежі  у с. Борятині Романівського району згоріли 27 приміщень, з них 18 будинків і у 2 з них проживали люди. Ніхто з місцевих жителів тілесних ушкоджень не отримав, однак сума завданого збитку, за приблизними підрахунками, становить більше півмільйона гривень. Однією з версій виникнення пожежі розглядається необережне поводження з вогнем під час спалювання сухої трави. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) ККУ.

У Народицькому районі розслідуються обставини пожежі, що виникла 3 квітня поблизу райцентру та охопила територію у майже 7  тисяч гектарів лісу (Народицьке, Базарське та Кліщівське лісництва) та 4 гектари лугу. Пожежу вдалося ліквідувати рятувальникам лише 13 квітня. Подію кваліфіковано за ст. 245 (Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України. Ймовірною причиною є підпал сухої рослинності на березі річки Уж поблизу смт. Народичів.

16 квітня поблизу с. Новосілки Радомишльського району у Потіївському лісництві сталася пожежа, у результаті якої знищено 2 гектари лісу та 9 будинків у названому населеному пункті. Попередньо встановлено, що масштабне займання відбулося через підпал сухої деревини у лісі. Досудове розслідування проводиться за ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) ККУ.

Цього ж дня масштабні лісові пожежі виникли на території 6 лісництв Овруцького району: Ігнатпільського, Виступовицького, Ситовецького, Слобідського, Піщаницького та Гладковицького. Їх швидкому поширенню сприяли погодні умови у вигляді посухи через тривалу відсутність у регіоні опадів та інтенсивних сильних поривів вітру. Вогонь розповсюдився як у лісових масивах, так і на відкритій території.  До гасіння донині залучені значні ресурси людей та техніки.  Поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.

Також 17-18 квітня працівники УДСНС локалізовували та ліквідували пожежі на території Юріївського, Комсомольського, Журжевицького, Олевського, Тепеницького та Поясківського лісництв Олевського району. За зібраною інформацією, причиною масштабної пожежі стало загоряння сухої трави в Комсомольському лісництві. Вогонь швидко поширився через сильні пориви вітру. Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) ККУ.

- Ми розуміємо усю необхідність і важливість встановлення осіб, причетних до підпалів. Збитки від цих масштабних пожеж ми будемо відчувати і долати ще тривалий час. Поліція зробить все, від нас залежне, аби винні понесли встановлену законом відповідальність за безвідповідальне ставлення до природи і, тим більше, за злочинний умисел, - прокоментував  ситуацію начальник Головного управління Нацполіції Житомирщини Сергій Крупєй.

Окрім того, нині поліцейські області посилили патрулювання  на території  Овруцького району, у тому числі у зоні відчуження, моніторячи ситуацію щодо пересування громадян та появи незнайомців. Забезпечення правопорядку та попередження фактів крадіжок – основне завдання правоохоронців на діючих постах пропуску та контролю, а ще – допомога місцевим жителям у населених пунктах, що постраждали від пожеж.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

 © Головне управління Національної поліції в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь