Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Гроші мають іти за повноваженнями, а не навпаки. Триває обговорення питань розмежування повноважень органів влади на місцях

Дата: 14.05.2020 16:05
Кількість переглядів: 492

Місцеві вибори у жовтні цього року відбудуться на новій територіальній основі громад і районів. Вже з наступного року усі громади, незалежно від того, сільські вони, селищні чи міські, повинні мати однакові повноваження і джерела ресурсів. І для цього треба прийняти нові редакції базових законів.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції щодо розмежування повноважень органів місцевого самоврядування в рамках підготовки законопроектів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації».

За його словами, одразу після остаточних рішень про новий адміністративно-територіальний устрій, які мають бути прийняті не пізніше кінця червня цього року, треба буде змінити законодавство, що стосується повноважень органів самоврядування різних рівнів, а також повноважень місцевих державних адміністрацій і територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

«У нових редакціях законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» треба чітко визначити, хто які повноваження матиме, як ці повноваження фінансуються і виконуються. Від цього буде залежати, як будуватиметься з наступного року бюджетна система країни. Гроші мають йти за повноваженнями. Не має бути так, що спочатку передбачаємо фінанси на певний рівень самоврядування, а потім думатимемо, які повноваження на цей рівень передавати», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також нагадав, що паралельно треба вносити зміни до галузевих законів, які визначають повноваження місцевої влади у сфері освіти, медицини, соцзахисту, культури, спорту, ЖКГ, будівництва та інших.

«Пакет змін до законодавства в частині повноважень місцевої влади має бути прийнятим до кінця року. У цьому випадку, з 1 січня наступного року матимемо нову, набагато зрозумілішу та ефективну роботу усієї системи влади на місцях», - сказав заступник Міністра.

Віра Козіна, керівник групи експертів з юридичних питань Офісу підтримки реформ при Мінрегіоні, зазначила, що зміни до законодавства розробляються з урахуванням положень чинної Конституції України: «Зараз у змінах до законодавства ми маємо вивірити повноваження органів місцевого самоврядування усіх рівнів, чітко вказати, звідки вони фінансуватимуться і як виконуватимуться. І тоді, коли зміни до Конституції будуть прийняті, ми можемо швидко привести законодавство у відповідність до них».

За її словами, основна мета змін до законодавства, над якими працюють експерти, – подолати хаос, який є зараз у повноваженнях місцевої влади. «Сьогодні понад 800 секторальних законів регулюють повноваження в окремих сферах господарювання, економіки органів місцевого самоврядування. Крім того, близько 200 повноважень передбачено в законах про місцеве самоврядування і про місцеві державні адміністрації. І дуже часто ці повноваження між собою не кореспондуються. Звідси – шалені правові колізії, незабезпеченість повноважень фінансовими ресурсами і так далі», - сказала Віра Козіна.

Також, вона нагадала, що в Україні різні рівні місцевого самоврядування часто виконують однакові повноваження. Особливо гостро ця проблема стала після формування об’єднаних громад, які перебрали частину повноважень районів. Крім того, повноваження районних і обласних рад у чинному законодавстві визначені практично однаковими.

І ще одне важливе питання – українське  законодавство не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування, яку ми давно ратифікували.

«Ми пропонуємо нові редакції законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації». Тут правками вже не обійтися. При цьому, ми передбачаємо достатній період для завершення адміністративно-територіальної реформи та заходи для забезпечення безперебійної діяльності усіх суб’єктів владних повноважень у цей перехідний період. Також ми передбачаємо додатковий час для створення та уведення у дію електронних реєстрів, кодифікаторів та інших допоміжних сервісів», - сказала Віра Козіна.

У сьогоднішньому онлайн-обговоренні, яке відбувається за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, беруть участь близько 60 учасників – урядовці, народні депутати, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти.

Джерело


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь