Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2020 08:00
Кількість переглядів: 1048

Ця велика трагедія сталася в 1944 р., коли 11 травня була ухвалена постанова Державного комітету оборони СРСР № 5859. На 5-ти машинописних сторінках тексту документу детально розписувався хід спецоперації з депортації кримських татар та інших народів Криму, а весь злочинний акт тривав з 18 по 20 травня.

230 тис. людей, серед них все етнічне кримськотатарське населення, яке на той момент складало п'яту частину мешканців  Кримського півострову,  було депортовано.

Протягом всього цього часу кримські татари зазнали широкомасштабних репресій з боку радянського режиму. Це стало причиною масових смертей кримських татар, основну частину яких складали люди похилого віку, жінки та діти. 

Ми маємо пам’ятати про ті трагічні події і вшановувати пам’ять про людей, які втратили свою батьківщину, свою волю і своє життя. Схилімо голови у скорботі та пошані!

Відзначимо, що боротьба кримськотатарського народу за право жити на історичній батьківщині продовжується й сьогодні в умовах російської окупації Криму.

Через загрозу зараження коронавірусною інфекцією COVID-19 та встановлений карантин підготувати та провести відповідні заходи, які традиційно відбуваються 18 травня в районі з вшанування трагедії кримськотатарського народу на належному рівні не вбачається можливим. Тому пропонуємо кожному самостійно переглянути ряд відеоматеріалів про жертв депортації кримськотатарського народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь