Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

18 травня 1944 року. Біль душі народу!

Дата: 18.05.2020 11:29
Кількість переглядів: 1112

Історія людства не знала такої тотальної депортації народів, яку проводив сталінський режим у 40-ві роки ХХ ст. Не обминула лиха доля  і кримських татар, лише за кілька днів 18-20 травня 1944 року, весь кримськотатарський народ був насильно виселений радянською владою зі своєї історичної Батьківщини – Криму.

Фото без опису

Внаслідок етнічних чисток було депортовано майже 200000 кримських татар у віддалені регіони тодішнього радянського союзу – від північного Приуралля в республіки Середньої Азії.

Після депортації було знищено матеріальну і духовну спадщину кримських татар, конфісковано все їхнє рухоме і нерухоме майно, запаси продовольства, ліквідовано бібліотеки, закриті школи, мечеті. Було змінено тисячі  назв місцевостей, історичну пам’ять про кримську державність та кримських татар було знівельовано.

За перші три роки після переселення від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками, від 20 до 46% всіх депортованих.Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.

Примусове  утримання кримських татар  в місцях вигнання продовжувалося аж до листопада 1989 року. Після того, як  Верховна Рада СРСР засудила депортацію кримських татар і визнала її незаконною і злочинною, ті що залишились в живих повернулися до своїх зруйнованих домівок на півострів. Кримські татари відбудувалися  і змогли зберегти свою історичну пам'ять та самобутню культуру.

Але, на жаль, сьогодні багатьох представників кримськотатарського народу доля  вдруге змусила покинути свої домівки у наслідку  окупації півострова Росією в березні 2014 року.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Це день скорботи  в історії кримського народу і України. Адже він обернувся трагедією для живих і ненароджених, він перекреслив мрії та надії кількох поколінь кримських татар.

Фото без опису

В ці дні і завжди ми вшановуємо пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу. Ми співчуваємо всім сім'ям, котрим довелось пережити ті страшні події і тим, хто сьогодні зазнає утисків. Ми пам'ятаємо про страшну трагедію, яка спіткала кримськотатарський народ, і не дамо їй забутись. І щиро віримо, що ще одне повернення кримських татар на історичну Батьківщину настане якомога скоріше.

Бо Крим – це Україна!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь