Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Уряд схвалив законопроекти для стимуляції економіки та допомоги бізнесу

Дата: 04.06.2020 09:38
Кількість переглядів: 534

Кабінет Міністрів України на засіданні у середу, 3 червня, схвалив низку документів, покликаних стимулювати розвиток економіки та підтримати мікро, малий та середній бізнес.

Відкриваючи засідання Уряду, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що протягом останнього тижня було пропрацьовано програму діяльності Уряду.

«Разом з комітетами Верховної Ради ми значно підсилили цей документ. Додали до нього чіткі розрахунки, нормативно-правову базу, відповідальних. Це дозволило нам синхронізувати своє бачення по багатьох різних та часто дискусійних питаннях. Проте, на мою думку, головне – це виконання тих речей, які написані в програмі. Бо надто часто ми бачили в документах зростання ВВП на 40%, а в реальному житті фіксували спад і промисловості, і економіки в цілому», – зазначив очільник Уряду.

Денис Шмигаль також повідомив, що на сьогоднішньому засіданні Уряд пропонує Верховній Раді підтримати надзвичайно важливу програму «Нові гроші». Цей законопроект, за його словами, передбачає кредитування на 5 мільярдів гривень для мікро, малого та середнього бізнесу.

«Українські підприємці зможуть отримати кредити фактично під 0%. Для цього держава гарантує 80% тіла кредиту перед банком», – пояснив Прем’єр-міністр.

«Крім цього, важливо повернутися до програми «5-7-9», яка сьогодні практично стала програмою «0%» і дає можливість малому і мікро бізнесу рефінансувати свої існуючі кредити (уже в 9 банках підписані угоди) під 0% з відтермінування тіла кредиту на один рік. Це теж дуже важливе послаблення для малого бізнесу. Ми будемо наголошувати далі, оскільки не всі про це чули. Програма «5-7-9» трансформувалася у програму «0%» під існуючі кредити мікро і малого бізнесу», – зазначив Денис Шмигаль.

Також він повідомив, що Уряд має намір «ліквідовувати бар’єри, аби більше бізнесів могли приєднатися до програм дешевих кредитів».

«Ми будемо прибирати «нереальні» умови щодо питання застави, щодо питання cash-flow, прибутку та цілей використання коштів. Менше контролю і більше свободи для українського бізнесу», – додав він.

Ще один законопроект, який Уряд ухвалив з умовою доопрацювання протягом одного дня, дозволить запустити повноцінну роботу електронних трудових книжок.

«Це означає менше паперу, менше бюрократії, менше непотрібного документообігу. При цьому буде спрощено доступ до інформації щодо трудового стажу працівників, а це означає, що пенсії будуть тепер нараховуватися автоматично. Це такі речі, які полегшують життя простим громадянам і бізнесу в тому числі», – наголосив Глава Уряду.

Також Денис Шмигаль представив дві постанови Уряду, які сприятимуть більшій прозорості, зручності та швидкості у галузі вантажних перевезень та у галузі земельних відносин: «Перша постанова – це  експериментальний проект, згідно з яким дозволи на міжнародні перевезення вантажів будуть отримуватися в електронній формі. Це частина нашої програми по розширенню кількості електронних послуг. На практиці це означатиме менше суб’єктивного фактору, менше взаємовідносин між чиновником та бізнесом, а відповідно, покращення якості послуг та усунення можливостей для хабарів».

Друга постанова, за словами Прем’єр-міністра, стосується електронних послуг Держгеокадастру. Цей проект дозволить зробити роботу Держгеокадастру більш прозорою та доступною для людей.

«Продовжуємо впровадження принципу екстериторіальності у роботі органів Держгеокадастру, щоб зменшити будь-які прояви корупції.  Відтепер пропонуємо розшити цей принцип екстериторіальності на отримання послуги щодо реєстрації земельної ділянки. Мається на увазі, що громадянин звертається за отриманням послуги по місцю реєстрації, а розглядається заявка в органі іншої області України (усуваємо зв’язок між отримувачем послуги та надавачем). Це можна буде зробити швидше та зручніше (в електронній формі та протягом 7 днів замість 14 днів). З 10 червня пропонуємо запустити цей пілотний проект. Це має ліквідувати корупцію та зробити послуги щодо реєстрації земельної ділянки зручними», – заявив Денис Шмигаль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь