Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Бути батьком – це престижно!

Дата: 19.06.2020 10:49
Кількість переглядів: 593

Свято День батька відзначають у третю неділю червня. Наші батьки – найближчі до нас люди в усьому світі. Тато і мама – найперші слова, які в більшості ми вимовляємо, коли вчимося розмовляти рідною мовою. Ми намагаємося їх порівнювати, дивимося на них, вивчаємо їх. Вони для нас одночасно і найбільша загадка, і найбільше відкриття. Добре, коли вони є у нас і сумно, коли залишають.

Фото без опису

Свято батька, як і День матері, відзначається зараз у багатьох країнах сучасного світу.

В Україні День батька є офіційним святом, яке щорічно відзначається в третю неділю червня. Відповідний Указ Президента України №274/2019, "З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей", було підписано 18 травня 2019 року.

Дата його святкування на міжнародному рівні, за даними проекту DilovaMova.com, в країнах, де особливо шануються сімейні цінності, вже давно закріпилася в третю неділю червня. Свято взяло свій початок у 1909 році, і вперше було відзначене у місті Спокан, штату Вашингтон, США. Ініціатором Дня батька виступила жінка - Сонора Смарт, в заміжжі міс Додд.

У роки її дитинства в їх сім’ї, разом з нею, налічувалося шестеро дітей. Після народження шостої дитини їх мама покинула цей світ і усі турботи про дітей, включаючи новонародженого малюка, взяв на себе їх батько, Вільям Джексон Смарт.

Сонора Смарт хотіла висловити вдячність своєму батькові, а в його особі – усім дбайливим батькам Америки, які беруть участь у вихованні дітей.

Вона пішла до міської ради і запропонувала заснувати нове свято – День батьків. Ця ідея була схвалена місцевою владою. Було вирішено провести належні святкування в день народження Вільяма Смарта – 5-го червня. Проте часу на його підготовку не вистачило, і свято перенесли на 19-е червня.  За традиціями Нового Світу символом Дня батька є квіти Троянди, які носять біля серця, приколюючи на одяг у цей день. Червоні троянди носять, якщо батько живий, а білі, якщо він покинув наш світ.

Батько уособлює в собі гордість, рішучість, героїзм, мужнього захисника сім’ї та держави, патріота своєї країни. Ми прислухаємося до мудрих батьківських порад, можемо опертися на сильне його плече, довіряти його вчинкам. Бути справжнім батьком – не тільки велика радість, але й відповідальність перед дружиною, дітьми, здатність до самовдосконалення та самопожертви.

Тож вітаю зі святом всіх чоловіків, яким в житті випала почесна та відповідальна місія бути батьком.

Зичу міцного здоров’я, благополуччя, миру, злагоди та любові! Нехай щасливими і вдячними зростають діти! Нехай шану та повагу мають дорослі! Бажаю вам чистого неба, яскравого сонця  і великих успіхів у всьому!

Начальник управління соціальної політики

Коростенської районної державної адміністрації

Ліля Ситнік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь