Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як правильно вести себе під час грози!

Дата: 01.07.2020 10:26
Кількість переглядів: 475

Гроза та злива може супроводжуватися громом та блискавицею. Блискавка – гігантський електричний іскровий розряд в атмосфері, що проявляється яскравим спалахом світла й громом, що її супроводжує.

Температура каналу блискавки може досягати 25000-30000 градусів Цельсію, тому в місці удару блискавки виникає локальний перегрів поверхні, який може привести до загоряння матеріалу покрівлі або утеплювача, у найгіршому разі викликати запалення горючих газів і парів.

Багато людей бояться грози, особливо коли вона проходить прямо над головою, коли небо в блискавицях та гуркоче грім. Боятися цих явищ непотрібно, але виконувати відому обережність під час грози треба. Розряди атмосферної електрики можуть стати небезпечними для життя, якщо своєчасно не прийняти заходів перестороги.

Як вести себе в грозу?

1. Якщо маєте авто – негайно забирайтеся в нього, машина має спеціальний захист від блискавки. Єдине що – приберіть антену.

2. Якщо ви в лісі – заберіться під великі кущі, скажімо, в малинник, або якщо немає – в гущину середніх за висотою дерев, найкраще – під середнього віку бук чи березу. Можна також під клен, липу чи ліщину, горіх. Найгірший вибір – дуб, сосна, ялина, тополя. Саме в ці дерева найчастіше влучає блискавка.

3. У жодному разі – НЕ ховайтеся під поодиноким деревом. Поодиноке означає не лише конкретно одне, а й 3-4 розкидані в радіусі 50 метрів від вас.

4. Обдивиться, чи нема навколо побитих і погорілих дерев – блискавка це не бомба, вона дійсно любить бити в одне й те саме місце, адже відповідно до фізики шукає найменший супротив. Пам'ятайте! Людина частіше травмується не так від прямого влучання блискавки, як від падіння уражених нею предметів, зокрема дерев.

5. Миттєво виключить всі свої мобільники, ноутбуки й решту електроніки – ЦЕ означає, не вимкнути звук, а повністю вимкнути апарат.

6. Обдивитися навколо, щоб на відстані 30 метрів від вас не було жодних великих металевих речей, зокрема – мангалу, велосипеду, мопеду…

7. Якщо ви знаходитися в приміщенні: негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них, також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, узагалі будь-якого металевого начиння; не користуйтеся водогоном, у жодному разі не слід митися у ваннах; утримайтеся дзвонити по телефону, при великій потребі робіть це швидко одразу ж опісля чергового грозового розряду.

Перша допомога при ураженні блискавкою!

Якщо перед вами людина, уражена блискавкою, то головне для вас обох діяти швидко та чітко:

  1. Покладіть потерпілого.
  2. Якщо людині пощастило і вона має просто шок (втрата мови, свідомості) – спробуйте вивести її з шокового стану.
  3. Якщо удар блискавки був прямим і сильним - мусите якнайшвидше зробити штучне дихання "рот-у-рот" (маєте з собою нашатир – давайте) і непрямий масаж серця.
    4) Пробуйте реанімацію без зупинок, оскільки маєте лише 10 максимум 15 хвилин, після чого шанси на порятунок уже мізерні.
  4. Головне, завжди пам'ятайте – під час грози ховатися треба не від води, як це робить багато людей, радісно забігаючи під найближчий металевий навіс автобусної зупинки, насправді ховатися й рятуватися варто від блискавки, бо вона вбиває!

Тож, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине ризик, який таїть у собі блискавка.

За допомогою негайно телефонуйте на номери телефонів:

  •  Державна служба України з надзвичайних ситуацій – 101
  • Швидка медична допомога – 103

????Інформаційний матеріал підготовлений працівниками Коростенських територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності; відділом з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь