Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Не виплатили заробітну плату при звільненні: як стягнути?

Дата: 13.07.2020 11:42
Кількість переглядів: 560

Роз’яснення з цього питання надала фахівець Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги - Оксана Сергієнко.

Фото без опису

Для захисту своїх прав можна звернутись до суду:

- в порядку наказного провадження ( у випадку коли вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною);

- позовного провадження ( у випадку наявного спору щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання).

В порядку наказного провадження заявляється вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати. Працівник має право звернутися до суду без обмеження строку. Для цього потрібно подати заяву про видачу судового наказу до суду першої інстанції за місцезнаходженням роботодавця або за місцем реєстрації заявника.

В порядку позовного провадження у разі наявності спору щодо розміру заборгованості працівник може звернутися з позовною заявою до суду за місцезнаходженням роботодавця чи місцем проживання/перебування позивача без обмеження строків.

При зверненні до суду в порядку наказного чи позовного провадження з вимогою про стягнення заробітної плати судовий збір не сплачується.

До позовної заяви мають бути додані документи, що підтверджують факт перебування у трудових відносинах з роботодавцем.

Також Сергію було роз'яснено, що він має право на отримання середнього заробітку за час затримки розрахунку (стаття 117 КЗпП України).

За юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь