Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про вилучення з обігу 25 копійок та застарілих банкнот

Дата: 02.09.2020 17:52
Кількість переглядів: 825

01 жовтня 2020року Національний банк активніше вилучатиме з обігу паперові банкноти номіналом1 і 2 гривні та монет 1 гривня 1996 року золотистого кольору.

На відміну від 25 копійок та старих банкнот, уведених у обіг до 20003 року, вони поки що залишаться у готівковому обігу. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними можна продовжувати розраховуватися. Але ті банкнтоти і монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг.

Поступово їх ставатиме все менше, натомість вони замінюватимуться відповідними номіналами обігових монет зразка 2018 року сріблястого кольору.

Що буде з вилученими грошима

Вилучені з обігу монети та банкноти будуть утилізовані Національним банком.

Утилізація монет відбуватиметься шляхом знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

Банкноти будуть утилізовані у повністю автоматичному режимі за допомогою  спеціального сучасного обладнання з он-лайн модулями для знищення. Банкноти поріжуться на дрібні частини (шредінг), відновити які неможливо, після чого ця здрібнена маса утилізується на полігонах твердих побутових відходів.

Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги)  до сум, кратних 10 копійкам, що діють у Україні із 2018 року.

Для чого НБУ це робить?

Таке рішення Національного банку є наступним кроком у межах політики оптимізації готівкового обігу України.

У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот.

Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними.

Ключові причини та переваги вилучення з обігу монет дрібних номіналів:

Спрощення та зручність розрахунків готівкою.

Банкноти старого зразку, введені у обіг до 2003 року, вже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається менше 2% від загальної кількості банкнот.  Упродовж трьох останніх років їх обсяг у обігу майже не змінився, тобто громадяни ними не розраховуються, ці банкноти не інкасуються і до банків не надходять. Їх вилучення з обігу не завдасть незручностей громадянам, водночас бізнесу та державі принесе користь. 

Позитивний економічний ефект

Витрати держави та учасників готівкового обігу на виготовлення, оброблення, транспортування, зберігання банкнот і монет тепер знизяться.

Підвищення якості готівки у обігу.

Для Національного банку важливо, щоб національна валюта, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною.

Українці мають бути впевнені, що готівка отримана у торговельній мережі, касі банку або в його банкоматах, є абсолютно платіжною та придатною до обігу.

Вилучення з обігу застарілих банкнот попередніх поколінь та заміна зношених паперових банкнот номіналом 1 та 2 гривні на металеві монети підвищать захист і якість грошей та зроблять розрахунки комфортними і зручними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь