Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Денис Шмигаль та Віталій Бунечко провели нараду з питання розвитку лісової галузі та деревообробної промисловості

Дата: 15.09.2020 17:42
Кількість переглядів: 593

Сьогодні, 15 вересня, у рамках робочої поїздки до Житомирської області Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив із представниками галузі розвиток деревообробної промисловості.

Учасники наради обговорили питання загального стану розвитку лісової галузі та деревообробної промисловості в області, боротьби з незаконними рубками, охорони лісів від пожеж та розвитку деревообробних підприємств Житомирщини.

Денис Шмигаль наголосив, що деревообробна галузь є вагомою складовою економіки Житомирщини — частка експорту продукції становить майже 20% від загального обсягу.

«Щоб наростити обсяги виробництва та в подальшому розвивати галузь, Президент поставив низку системних завдань. Це, зокрема проведення національної інвентаризації лісових ресурсів та створення електронного обліку деревини, реалізація деревини на конкурсних засадах, а також посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері використання лісових ресурсів», — зазначив очільник Уряду.

Про основні напрями діяльності, розвиток та проблемні питання лісової галузі розповів під час наради голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

«Нарешті цього року з’явилася позитивна динаміка у боротьбі з нелегальними вирубками. Завдяки злагодженим діям обласної влади, поліції, СБУ та лісової охорони кількість та обсяг нелегальних вирубок скорочено вдвічі. Робота мобільних рейдових груп продовжується. З початку 2020 року в області запроваджено 100% електронного обліку деревини, що дає можливість переглянути повністю ланцюг руху заготовленої деревини від місця її заготівлі до кінцевого споживача», — поінформував Віталій Бунечко.

Голова ОДА також зазначив, що для підвищення ефективності роботи лісової охорони необхідно внести зміни до Лісового кодексу України, зокрема щодо наділення лісової охорони комунальних підприємств повноваженнями фіксувати порушення законодавства та складати відповідні протоколи, та звернувся до Прем’єр-міністра України з проханням розглянути можливість ініціювати відповідні зміни.

Денис Шмигаль повідомив, що найближчим часом має бути розроблена концепція реформування лісової галузі, щоб Україна могла правильно управляти цим відновлювальним ресурсом.

«При можливостях підприємств переробляти 1,2 млн метрів кубічних деревини, сьогодні сировини є в три-чотири рази менше. Правильне управління лісовим господарством, боротьба з незаконними рубками, запобігання пожежам — це пріоритет, який потребує злагодженої роботи правоохоронних органів, профільного Міністерства, Уряду, Держлісагентства та територіальних громад», — наголосив Прем’єр-міністр України.

Віталій Бунечко подякував Уряду за надану допомогу у подоланні наслідків масштабних лісових пожеж, які цьогоріч знищили понад 40 тисяч га лісу. У цьому році вже відновлено майже 7 тис га лісів. Загалом планується відновити лісові насадження на площі у 50 тис га.

Завдяки підтримці Уряду за короткий час також вдалося значно покращити технічне оснащення протипожежних загонів області. На виділені державою кошти (понад 55 млн грн) вже закуплено спеціалізоване спорядження, продовжується процедура закупівлі сучасною техніки, яка найближчим часом має стати на варті безпеки лісів Житомирщини.

Участь у нараді також взяли Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, голова Державного агентства лісових ресурсів Василь Кузьович, перший заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко, заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський, представники органів місцевого самоврядування та деревообробних підприємств.

Довідково. Понад третина території Житомирської області вкрита лісом. Загальний запас стовбурної деревини – понад 200 млн м3. Серед них є багато особливо цінних порід деревини: соснові ліси займають 59% площі, дубові – 19%, березові – 15%, вільхові – 5%.

На території області обробленням деревини займаються 83 підприємства, які забезпечують роботою понад 5 тис осіб.

Серед деревообробних підприємств у Житомирській області  найпотужнішим є ПрАТ «Коростенський завод МДФ», ТОВ «Українська холдингова лісопильна компанія», ПрАТ «Дніпровуд», ПП «Меблева фабрика «Мірт», ТОВ «Юро-Ламбер», ТОВ «Фабрика Класум», ТОВ «Вівад 09», ПП «Малинська меблева фабрика» та багато інших.

Обсяг реалізованої промислової продукції галузі за січень-липень 2020 року склав більше 3,6 млрд гривень.

        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь