Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

#Децентралізація: нові законопроєкти для врегулювання діяльності місцевих органів виконавчої влади та самоврядування

Дата: 02.10.2020 14:02
Кількість переглядів: 625

Мінрегіон презентував профільному парламентському Комітету нові редакції проєктів законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації». 

Активне розроблення проєктів документів Міністерство завершило ще в червні. Відтоді проєктні норми проходили громадське та експертне обговорення, з центральними органами виконавчої влади аби врахувати слушні пропозиції учасників реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Необхідність нових законів, які врегулюють діяльність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування всіх рівнів, продиктована реформуванням системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода поінформував, що проєктні норми містять чимало новел. Адже, до прикладу, діючий закон «Про місцеве самоврядування в Україні» набув чинності 23 роки тому і за цей час змінювався більше 130 разів. А це означає, що він застарів і реформована система місцевого самоврядування потребує сучасного законодавчого забезпечення.

За словами В’ячеслава Негоди, базовими новелами законопроєкту про місцеве самоврядування є чітке розмежування сфери компетенції держави та місцевого самоврядування та встановлення правил наділення місцевого самоврядування повноваженнями держави. Також розмежовуються повноваження кожного рівня місцевого самоврядування і розширюється автономія місцевого самоврядування, але при цьому чітко регламентується порядок забезпечення законності рішень місцевого самоврядування.

Ознайомитися з презентацією законопроєкту «Про місцеве самоврядування в Україні» можна ТУТ.

Текст законопроєкту станом на 30 вересня 2020 року.

Суттєві зміни, які пропонуються і стосуються діяльності місцевих державних адміністрацій, за словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди,- це розмежування повноважень ОДА та РДА, регламентація їх діяльності, визначення сфер їх відповідальності.

Запропоновано нові підходи до структури місцевих державних адміністрацій. Зокрема, визначено блоки самостійних структурних підрозділів, що відповідатимуть за конкретні напрямки: виконання делегованих повноважень районних та обласних рад; координація діяльності терпідрозділів ЦОВВ; забезпечення законності.

Заступник Міністра поінформував, що в межах структури місцевих державних адміністрацій пропонується розмежування виконавських, координаційних та повноважень забезпечення законності (за принципом: хто виконує, той не контролює).

Більше пропозицій до проєктних норм закону «Про місцеві державні адміністрації» – у презентації  Мінрегіону.

Текст законопроекту станом на 30 вересня 2020 року.

Презентовані законопроєкти Комітет взяв до відома. За словами Андрія Клочка, голови Комітету, законопроєкт направлять на експертизу до Ради Європи. Крім того, за пропозицією народного депутата, голови підкомітету Віталія Безгіна, вже в найближчу п’ятницю може відбутися засідання робочої групи, на якій розпочнеться детальне опрацювання законопроектів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь