Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В єдності сила. До Дня Соборності України в Коростенському районі відбулось покладання квітів до пам’ятників історичних постатей України

Дата: 22.01.2021 13:49
Кількість переглядів: 548

День 22 січня 1919 року увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. 100 років тому, на площі перед Київською Софією, відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібрані було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Ця заява єдності всього народу назавжди знищила штучно збудований фізичний і духовний кордон між його гілками.

Директорія і Рада Народних Міністрів призначили урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР на 22 січня. Мабуть, це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу». Для віками поділених кордонами українських земель то було довгоочікуване свято єднання.

Один з творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Лонгин Цегельський так говорив про день 22 січня: «Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі».

День Соборності України, який ми відзначаємо з 1999 року на державному рівні, – це символ нової доби в історії України. І саме такі історичні дати мають об’єднувати державні інституції, політичні партії, громадські організації та громадян у єдиному прагненні працювати для держави і українського народу. Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної діяльності та взаємодії в сучасній Україні, коли ми разом працюємо, спілкуємось, творимо.

Сьогодні, в цей святковий та урочистий день, в єдності та на чолі з головою Коростенської районної державної адміністрації Юрієм Тарасюком голови райдержадміністрацій, які увійшли до Коростенського району, а саме: Лугинської – Володимир Сивко, Олевської – Лариса Хоречко, Малинської – Сергій Кириченко, Народицької – Ярослав Можар, Овруцької – Артем Майданик, голови Ушомирської та Горщиківської територіальних громад Людмила Мала та Олексій Туровський поклали квіти пам’яті до пам’ятників світочів українства – гетьману Івану Виговському у с. Вигів і Тарасу Шевченку с. Горщик Горщиківської територіальної громади.

Лариса Бондар,

завідувач сектору культури, молоді та спорту

Наталія Колєнова,

 старший інспектор управління регіональної діяльності

Коростенської районної державної адміністрації.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь