Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Децентралізація: Уряд підтримав законопроєкт, який встановлює чіткі правила адмінтерустрою України

Дата: 29.01.2021 09:17
Кількість переглядів: 328

Наразі в Україні завдяки децентралізації сформовано новий сучасний адмінтерустрій. Відповідно, системних змін потребує й застаріле законодавство. Адже питання, пов’язані із змінами меж або присвоюванням статусу певного населеного пункту досі регулюється актом 40-річної давнини. Уряд ухвалив розроблений Мінрегіоном законопроєкт «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України», який має вирішити цю проблему.

Фото без опису

Реалізація реформи місцевого самоврядування ще потребує подальшого удосконалення законодавчої бази, адже єдиний документ, який регулює ці питання,  – досі чинний Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 1981 року, більшість норм якого застаріли або суперечать Конституції України.

На заміну 40-річному документу та з метою упорядкування процедур з  вирішення існуючих проблемних питань у сфері адмінтерустрою Мінрегіон розробив законопроєкт «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України, який враховує чинні норми Конституції України та враховує сучасну ситуацію.На своєму засіданні Уряд підтримав його.

«Розробивши цей законопроєкт, Мінрегіон в одному документі сконцентрував чіткі правила в сфері адміністративно-територіального устрою. Законопроєкт визначає, які органи мають ініціювати, приймати рішення щодо утворення, ліквідації, встановлення меж адмінтеродиниць, їх найменування, визначення категорії та здійснення обліку населених пунктів», – зазначає Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Зокрема, новий закон:

– вводить поняття адміністративно-територіального устрою України, адмінтеродиниці, населеного пункту, території територіальної громади та ін.;

– встановить порядок утворення та ліквідації адмінтеродиниць;

– визначить повноваження органів щодо зміни меж адміністративно-територіальних одиниць їх найменування, перейменування, визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад.

Окрім того, новий Закон визначить три рівні системи адмінтерустрою – базовий, субрегіональний та регіональний, також зберігається можливість утворення районів у містах як допоміжного рівня адмінтерустрою. Як і в Конституції, адмінтеродиницями визначаються Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Міста, селища та села (населені пункти), при цьому, є основою для затвердження територій територіальних громад.

Також законопроєктом пропонується впровадження Державного реєстру адмінтеродиниць та територій територіальних громад, який буде компонентом Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Реєстр призначений для створення, збирання, накопичення, обробки, захисту, обліку інформації про адмінтеродиниці та території тергромад. Це унеможливить виникнення помилок та розбіжностей у назвах та статусах населених пунктів, чисельності населення адмінтеродиниць, територіальних громад тощо. За ведення електронного реєстру відповідатиме Мінрегіон.

«Законопроєкт найближчим часом буде направлений на розгляд Парламенту. Очікуємо, що він отримає таку ж підтримку народних депутатів, як і реформа місцевого самоврядування в цілому. Адже необхідно мати законодавчі інструменти для вчасного реагування на сучасні виклики», – зазначає заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь