Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

150-річчя від дня народження Лесі Українки: презентація айдентики, брендингу та пам’ятної монети ювілейного року

Дата: 05.02.2021 12:23
Кількість переглядів: 754

25 лютого виповнюється 150 років від Дня народження Лесі Українки. Ювілейний 2021 рік – це нагода говорити про імена Лариси Косач-Квітки, її героїнь та твори в численних подіях, що відбуватимуться протягом року.

Фото без опису

Леся Українка – одна з найвидатніших українських митців слова, неповторна, багатогранна і талановита поетеса та драматургиня, спогади про яку потрібно позбавляти від стереотипів. Багатогранний талант письменниці виявився в найрізноманітніших жанрах – ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Її творчість сповнена глибоких патріотичних почуттів до України.

Якщо спитати українців, який твір Лесі України вони знають, найчастіше можна буде почути – «Лісова пісня». А справжні імена – Лариса та Зея – взагалі можуть викликати подив.

Напередодні ювілею поетеси Міністерство культури і інформаційної політики України презентує айдентику ювілейного року, створену агенцією Postmen: портрети письменниці, ініціали «ЛУ», на основі підпису драматургині, візуальна стилістика, властива українській графіці та літературі початку 20 століття. Візуальна комунікація об’єднує платформу заходів та розкриває багатогранну особистість Лариси Косач-Квітки.

Протягом 2021 року під егідою МКІП відбудеться серія заходів із нагоди 150-річного ювілею Лесі Українки. Міністерство інформуватиме та висвітлюватиме всі заходи і події ювілейного року Лесі Українки в пресрелізах, на своїх сторінках у соціальних мережах, у партнерських ЗМІ, через соціальну рекламу, а також на окремому сайті, запущеному з нагоди ювілейного року.

До роботи над заходами ювілейного року Лесі Українки залучено близько 20 музейних інституцій та фондів, численні експерти, літературознавці, митці, куратори, театро- та кінознавці. Міністерство запрошує приєднуватися до національних і локальних заходів, як в якості відвідувачів, гостей, читачів, глядачів, так і через створення власний подій, експозицій, видань та інтеграції брендингу “Леся Українка: 150 імен” у колекції та спеціальні пропозиції від українських компаній і виробників.

Фотоматеріали можна знайти тут.

Також 21 січня 2021 року Національний банк України ввів у обіг срібну пам’ятну монету “До 150-річчя від дня народження Лесі Українки” номіналом  20 гривень.

На аверсі монети розміщено: угорі напис УКРАЇНА, праворуч від якого – малий Державний Герб України; та композицію, що символізує яскравий, емоційний, багатий світ поезії Лесі Українки: ліворуч на дзеркальному тлі – стилізовані під свічі образи чоловіка та жінки; праворуч – ключ журавлів, над яким номінал та рік карбування монети 20/ГРИВЕНЬ/ 2021.

На реверсі монети на тлі стилізованих гілок із листям зображено портрет Лесі Українки; ліворуч – роки життя 1871/1913; написи: ЛЕСЯ/ УКРАЇНКА (під портретом), Л. КОСАЧ-КВІТКА/ (В ЛІТЕРАТУРІ ЛЕСЯ УКРАЇНКА) (факсиміле Лесі Українки).

Фото без опису

Нагадаємо, що на Житомирщині триває поетичний марафон до 150-річчя з Дня народження Лесі Українки, до якого може долучитися кожен бажаючий.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь