Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Децентралізація: 95,5% об’єктів передані у комунальну власність громад. Дані моніторингу Мінрегіону

Дата: 08.02.2021 12:42
Кількість переглядів: 251

Триває передача об’єктів спільної власності територіальних громад району до комунальної власності територіальних громад. За даними моніторингу Мінрегіону, станом на 5 лютого 2021 року, загалом 95,5% об’єктів громади вже готові взяти на свій баланс (надали згоду). 

Інформація про процес передачі майна по кожній області є у презентації Мінрегіону (ЗАВАНТАЖИТИ).

«Територіальні громади почали активніше брати на баланс майно. До прикладу, громади Закарпатської області вже готові взяти 1869 об’єктів. Це 92,5 % від загальної кількості. А ще на початку січня цей показник був близько 26%. 20 січня на спільній онлайн-нараді з представниками органів місцевого самоврядування та облдержадміністрації Закарпатської області ми шукали вихід з ситуації, яка виникла в Мукачівській районній раді. І вже за тиждень районна рада знайшла можливість прийняти рішення про передачу майна громадам», – зазначив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Довідково. 28 січня в Мукачівській районній раді відбулося перше пленарне засідання першої сесії восьмого скликання, де затверджено тимчасову президію з числа депутатів районної ради і порядок головування членів тимчасової президії на пленарних засіданнях до моменту обрання голови районної ради. На цьому ж засіданні було прийняте рішення про передачу бюджетних установ та майнових прав зі спільної власності територіальних громад району до комунальної власності територіальних громад.

«Загалом по країні процес передачі майна завершується. Але, на жаль, усе ще є сотні об’єктів, які не змогли чи не встигли передати громадам. Ми сподіваємося, що учасники процесу усвідомлюють рівень відповідальності перед законом і перед людьми, і їм вдасться дійти згоди та прийняти правильні рішення уже в найближчі дні», – сказав В’ячеслав Негода.

За даними моніторингу, повільно проходить процес передачі в Луганській області (68,0%, де поза процесом передачі залишилося 111 об’єктів), Вінницькій області (82,2% – 177 об’єктів), Львівській області (85,5% – 236 об’єкти), Донецькій області (85,5% – 115 об’єктів).

Як відомо, Верховна Рада України прийняла Закон України від 15.12.2020 № 1081-ІХ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», яким визначено, що районні ради здійснюють передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст у власність сільських, селищних, міських територіальних громад установ та закладів, розташованих на їхній території, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, визначеного Кодексом (п.39 «Прикінцевих та перехідних положень»). З 1 січня 2021 року видатки на функціонування зазначених установ і закладів здійснюються з бюджетів таких територіальних громад. 

Нагадаємо, експерти Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) підготували роз’яснення щодо передачі майна зі спільної комунальної власності.

Також експерти Офісу підтримки реформи з децентралізації при Мінрегіоні підготували відповіді на запитання щодо передачі об’єктів цивільних прав зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району у власність територіальної громади, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України.

Крім того, ТУТ можна завантажити “Практичний посібник з питань реорганізації органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств” від Асоціації міст України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь