Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

19 лютого — річниця затвердження тризуба як державного символу України

Дата: 19.02.2021 11:40
Кількість переглядів: 343

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий Герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба України. Сьогодні 28-а річниця встановлення державного символу.

Фото без опису

Золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття. Проєкт Герба, затверджений Верховною Радою, був розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким.

28 червня 1996 року була прийнята Конституція України, яка у Статті 20 проголошувала Тризуб головним елементом Великого Державного Герба України. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого і малий Державний Герб України. Згідно з Конституцією великий Державний Герб мусив встановлюватися в майбутньому, окремим законом Верховної Ради України, з урахуванням малого Герба та Герба Війська Запорізького.

Довідково. За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак свого роду, оберіг. У вигляді державної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, став Державним Гербом УНР, у ХХ ст. як символ репрезентував різні політичні організації. Ставши Державним Гербом сучасної України тризуб символізує тяглість і спадкоємність традицій нашої території.

Архівні документи про створення Державного Герба України можна переглянути ТУТ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь