Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мінрегіон – учасник проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні

Дата: 06.03.2021 07:49
Кількість переглядів: 366

04 березня відбулося друге засідання міжвідомчої робочої групи Кабінету Міністрів України, під час якого було презентовано пропозиції до проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору України. Відкрили засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Перша леді Олена Зеленська та Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Фото без опису

Робота над стратегією розпочалася на початку грудня 2020 року в межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської та відповідно до Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

«Сьогодні ми зустрілися, щоб звіритись, як рухається процес підготовки Стратегії. Для мене було важливим побачити, що до роботи залучена велика команда експертів, що вже було проведено понад 30 інтерв’ю з фахівцями відповідних галузей та 15 стратегічних сесій. Тож є всі передумови, аби Стратегія жила не тільки на папері, а й була реалізована», – зазначила Олена Зеленська.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов підкреслив, що підготовку проєкту Нацстратегії безбар’єрного простору вдалося зробити динамічною.

«Спільно з експертами та представниками місцевого самоврядування ми напрацювали понад 600 пропозицій та ініціатив. Вони стосуються різних сфер: до прикладу, регулювання доступності міського транспорту, стимулів для роботодавців підтримувати різноманіття серед працівників, освіти протягом життя. Для мене особисто важливо, що підготовлений документ не про те, скільки буде побудовано пандусів та з’їздів, а про покращення комфорту життя кожного українця, про усунення обмежень, які заважають», — зазначив Міністр.

Він додав: «До роботи над Стратегією був залучений потужний ресурс. Важливо, що велику увагу до підготовки документа, подання пропозицій проявили громади. Це дало змогу зробити роботу динамічною та ефективною. Таке об’єднання зусиль усіх стейкхолдерів буде важливим і на наступних етапах роботи, під час впровадження ініціатив, щоб отримати потужний і дієвий інструмент у побудові дійсно безбар’єрної України». 

Проведений аналіз продемонстрував, що поточний стан безбар’єрності в Україні є незадовільним.

«99% громадських та житлових будівель не відповідають вимогам інклюзії. Жодного будинку, який не відповідає умовам безбар’єрності не буде введено в експлуатацію. Я, як Міністр, буду це контролювати», – заявив Олексій Чернишов.

За даними досліджень, проведених в межах підготовки Стратегії, понад 60% українців стикалися з соціальними бар’єрами. Понад 56% опитаних оцінюють рівень інклюзії в Україні як «низький або дуже низький». 

Для створення фізичної безбар’єрності експерти пропонують ініціативи щодо забезпечення фізичної доступності, покращення нормативної бази та існуючих стандартів, підвищення кваліфікації будівельників і архітекторів, оптимізації системи моніторингу і контролю.

«В рамках «Великого будівництва» буде побудовано більше ніж 500 об’єктів соціально-економічної інфраструктури. 100% з них мають відповідати умовам безбар’єрності», – підкреслив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Після презентації робота над документом буде продовжена. Наступний етап – широке громадське обговорення проєкту Національної стратегії, до якого зможе долучитися кожен. Адже головна мета Стратегії – зробити безбар’єрність новою суспільною нормою. А це можливо лише за умови максимального залучення людей до спільного пошуку рішень у питаннях безбар’єрності.

Планується, що після опрацювання всіх пропозицій та зауважень проєкт Національної стратегії у квітні 2021 буде переданий на розгляд та затвердження Кабінету Міністрів України. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь