Смачне, корисне, збалансоване – як зміниться харчування у школах
З 1 січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я № 2205, в якому визначені гігієнічні стандарти для усіх типів закладів загальної середньої освіти всіх форм власності, виконання яких дозволить створити безпечні умови для організації освітнього процесу. Особлива увага в новому документі приділена організації харчування. Регламентом зокрема встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ:
- в раціон щоденно повинні бути включені харчові продукти таких груп: зернові продукти або картопля, овочі та фрукти або ягоди, молоко або молочні продукти;
- повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Разовість харчування встановлюється закладом освіти залежно від віку здобувачів освіти, типу закладу освіти та особливостей організації освітнього процесу в закладі освіти;
- готові страви повинні містити не більше 10 г цукру, 0,12 г солі та 10г жиру на 100 г готового продукту. Сіль має використовуватися тільки йодована і в процесі приготування їжі;
- напої (чай, компот, узвар, какао з молоком тощо) повинні подаватися без додавання цукру або підсолоджувачів;
- забороняється використання м’ясних та рибних продуктів промислового виробництва (ковбаси, сосиски,рибні консерви тощо) та замороженого м’яса;
- при одноразовому харчуванні раціон повинен включати принаймні 2 порції м’яса,одну порцію риби та яєць на тиждень, при цьому в тижневому меню не повинно бути більше однієї порції смаженої їжі з цієї категорії;
- дозволено використовувати вершкове масло, що містить не менше ніж 72 % молочного жиру, та рафіновану олію, що містить понад 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів.
Крім того, вперше в нормативно-правових актах МОЗ урегульоване питання з організації харчування у закладах освіти дітей з особливими дієтичними потребами включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин. Індивідуальне харчування для учнів з особливими дієтичними потребами повинно бути організоване з урахуванням рекомендацій щодо обмеження/ виключення відповідних харчових продуктів, напоїв та страв зазначених у медичній довідці.
Хоча новий санітарний регламент набув чинності, всі його вимоги наразі в повному обсязі виконати неможливо, оскільки ще не затверджені нові норми харчування та орієнтовне меню з технологічними картками приготування страв. Проект постанови кабміну “ Про затвердження норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” вже розроблений та має набути чинності з 1 вересня 2021 року. Робота над реформуванням системи харчування у навчальних закладах триває, адже від правильного та збалансованого харчування залежить здоров’я дітей.
Оксана Заїнчківська,
начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Коростенського РУ ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області