Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Новим райдержадміністраціям і громадам важливо налагодити якісну комунікацію між собою, - В’ячеслав Негода

Дата: 14.03.2021 09:09
Кількість переглядів: 352

Районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування громад мають бути зацікавлені в тому, щоб вибудовувати новий формат взаємовідносин, який ґрунтуватиметься на чіткому розмежуванні повноважень та якісній комунікації.

Фото без опису

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода у Львові під час обговорення «Місцеві громади: нове законодавство - нові можливості».

«Райдержадміністрації та громади мають навчитися співпрацювати в нових умовах, з новими повноваженнями та задачами. Звичайно, не зовсім правильно стверджувати, що нові районні адміністрації не будуть керівництвом для органів місцевого самоврядування. В певних питаннях все-таки будуть, бо РДА представляють державну владу на місцях. І я впевнений, що усі тут присутні зацікавлені, щоб наша держава була міцною не лише за рахунок місцевого самоврядування, а й за рахунок сильної та ефективної виконавчої влади. Усі державні програми реалізуються по лінії виконавчої влади, але все одно вони стосуються конкретної території тієї чи іншої громади. Отже РДА і громадам потрібна якісна комунікація між собою, щоб якомога ефективніше ці програми реалізувати», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, попри те, що більшість повноважень, в тому числі утримання закладів освіти, медицини, культури, перейшли в громади, держава має слідкувати за дотриманням стандартів надання послуг, і на місцях цим займатиметься РДА.

«Тут немає прямого управління чи підпорядкування, адміністрації лише слідкуватимуть за дотриманням стандартів. Отже і у цих питаннях важлива комунікація між РДА та громадами, щоб послуги були максимально якісними і доступними для людей. Сподіваюся, що відносини новоутворених районних адміністрацій і органів місцевого самоврядування будуватимуться у новому, більш сучасному форматі, а їхня взаємодія буде спрямована перш за все на розвиток територіальних громад», - сказав В’ячеслав Негода.


Нагадаємо, до другого читання у Верховній Раді готується законопроект №4298, який розмежовує повноваження місцевих державних адміністрацій за функціональним принципом (хто виконує, той не контролює), уточнює повноваження МДА із забезпечення законності на територіях та з координації діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування для виконання державних програм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь