Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Децентралізація: Уряд підтримав запропоноване Мінрегіоном оновлення державної регіональної політики

Дата: 25.03.2021 10:47
Кількість переглядів: 295

На засіданні 24 березня Уряд підтримав розроблений Мінрегіном законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики».

Цей документ дозволить забезпечити єдине бачення стратегічного розвитку регіонів: від кожної громади до держави в цілому.

«Планування регіонального розвитку на всіх рівнях – національному, регіональному та місцевому, має відбуватись узгоджено. Саме таким чином можна досягти цілей, що закладені у Державній стратегії регіонального розвитку, зокрема покращення умов для розвитку людини та економічне зростання регіонів», – наголошує Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Головні зміни:

Трирівнева система планування регіонального розвитку: на національному, регіональному та місцевому рівнях. Це дозволить підвищити прозорість та якість планування розвитку територій. Стратегії розроблятимуться не тільки в кабінетах, а безпосередньо за участі мешканців громад – громадськістю, бізнесом, науковцями.

Всі громади з населенням понад 10 тис людей матимуть власні стратегії розвитку. Таким чином припиниться практика, коли громади плануватимуть свій розвиток лише на рік. Стратегії розвитку громад будуть розроблятися на 7 років.

Мінрегіон затвердить чіткі рекомендації, за якими регіони та громади розроблятимуть свої стратегії. Це дозволить вийти на нову якість підготовки стратегічних документів та уніфікувати їх структуру.

Регіональні стратегії громад будуть узгоджені з державною стратегією регіонального розвитку. Це сприятиме ефективному використанню фінансових ресурсів, що спрямовані на розвиток регіонів. Таким чином кожен з проєктів відповідатиме єдиному баченню економічного розвитку країни в цілому.

Створюється єдина геоінформаційна система здійснення моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та територіальних громад. Йдеться про цифровізацію процесу управління регіональним розвитком.  Це дозволить відслідковувати динаміку розвитку, забезпечить прозорість та ефективність публічних інвестицій в регіони. Окрім того, підвищиться обізнаність громадян про діяльність громади, а також якість та обґрунтованість управлінських рішень.

Посилюється роль Агенцій регіонального розвитку в реалізації регіональної політики. Наразі в Україні Агенції регіонального розвитку створені у 21 регіоні. В АРР працюють експерти, які мають компетенції для підготовки перспективних проєктів регіонального розвитку, залучення інвесторів до регіонів тощо. Таким чином АРР стануть реальними суб’єктами реалізації регіональної політики та плануванні проєктів.

Посилюється координуюча роль Мінрегіону щодо формування та реалізації державної регіональної політики. Зокрема, Мінрегіон погоджуватиме технічні завдання на інвестиційні програми і проєкти, реалізація яких здійснюється за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Це дозволить визначати чіткі пріоритети і сконцентруватись на них.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь