Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Братська могила радянських воїнів і памятний знак на честь загиблих воїнів-земляків села Граби Іршанської територіальної громади

Дата: 18.04.2021 11:45
Кількість переглядів: 713

Пам’ятник історії  знаходиться в центрі села Граби Іршанської територіальної громади Коростенського району. Поховано 387 воїнів 112-ї та149-ї стрілецької дівізії, 6-го гвардійського танкового корпусу, які загинули в боях під час захисту села від німецько-фашистських загарбників 7-19 грудня 1943 року.

Фото без опису

Прізвища 194 воїнів – відомі, серед них – Терехов Пилип Пилипович – лейтенант, командир мінометного взводу 385-го стрілецького полку 112-ї стрілецької дивізії.

Народився у 1923 році в с. Новокитманово Алтайського краю, в сім’ї простих селян. Учасник Великої Вітчизняної Війни з липня 1942 року. Відзначився під час форсування Дніпра в районі с. Ясногородка, що на Київщині, коли з бійцями взводу 2-3 жовтня 1943 року знищив дві ворожі вогневі точки і взвод піхоти противника.

У листопаді 43-го звільняв від ворога місто Малин та місто Коростень. 17 жовтня 1943 року Пилипу Терехову присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Загинув 10 грудня 1943 року в бою за село Граби і Десятини Коростенського району.

Фото без опису

 У 1963 році на братській могилі встановлено бетонну скульптуру воїна, що схилився у скорботі. У 1983 році поруч постаменту встановлено шість бетонних плит з викарбуваними призвіщами 194 воїнів – захисників і 46 воїнів – земляків, які загинули на фронтах Другої світової війни.

Спеціаліст І категорії

відділу освіти, охорони здоров’я та соціально-культурної сфери

Іршанської селищної ради

В. Кайдалов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь