Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Звернення голови Коростенської районної державної адміністрації Юрія Тарасюка з нагоди 35-ої річниці аварії на ЧАЕС

Дата: 26.04.2021 08:00
Кількість переглядів: 517

Шановні жителі Коростенського району! 35 років минуло з тієї квітневої ночі, коли світ облетіла звістка про аварію на Чорнобильській атомній електростанції. «Мирний атом» за лічені секунди розділив життя людей на «до» і «після», змінив долі мільйонів громадян, породив низку проблем, що з плином часу змінюються, трансформуються, але не зникають, спричинив національну трагедію, наслідки якої ми відчуваємо й досі.

Фото без опису

Під час експерименту на 4-му реакторі електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду.

За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення сильно постраждала також і Росія. Потужнии? циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвіі?, Польщі, Швеціі?, Норвегіі?, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Фото без опису

На сьогодні Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності наших земляків, які ризикуючи життям та здоров’ям виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу радіації. У швидкоплинності подій ми все рідше згадуємо про ті страшні події. І з кожним роком стає менше людей, які були свідками тієї аварії та брали участь у її ліквідації.

Серед ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС була чимала кількість й наших земляків – жителів Коростенщини: рятувальників, медиків, шахтарів, водіїв та представників інших професій.

Сьогодні ми низько вклоняємось усім, хто ризикуючи життям брав участь у ліквідаційних роботах, і хто повертався до Чорнобиля вже відбувши свій термін, бо знали що вони там потрібні. Світла пам’ять тим, хто через хвороби, спричинені радіацією, не дожив до цього дня.

Щира вдячність вам, шановні ліквідатори за врятовану країну, за можливість жити й працювати, за жертовний подвиг та спасіння людства від ядерної стихії. Бажаємо вам та вашим родинам міцного здоров’я, щастя та мирного сьогодення, міцності духу, оптимізму, сімейного затишку, поваги від людей та довгих і щасливих років життя!

Нехай ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і безпеку.

З повагою

голова Коростенської районної державної адміністрації

Юрій Тарасюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь