Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Інформація щодо виконання пункту 1 доручення Прем’єр-міністра України, Голови Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Дата: 28.04.2021 13:22
Кількість переглядів: 263

На виконання доручень Прем’єр-міністра України, протокольних доручень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, постанов Кабінету Міністрів України, Головного державного санітарного лікаря України територіальні органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів продовжують здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах нагляду, згідно встановлених вимог щодо здійснення протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби  (COVID-19).

Відповідно до пункту 36 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Держпродспоживслужба продовжує здійснювати посилений державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.  

Окрім того,  Держпродспоживслужбою здійснюється посилений контроль за виконанням обмежувальних заходів та заборон, передбачених для «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби  (COVID-19).             За рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС станом на 11 квітня 2021 року запроваджено «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19  в  м. Києві, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернівецькій і Чернігівській області.

У зв’язку з ускладненою ситуацією  на територіях цих регіонів з поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби також посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів, спрямованих на  запобігання виникненню та поширенню, локалізацію спалахів коронавірусної хвороби  (COVID-19).

Так, за період з 05.04.2021 по 11.04.2021 територіальними органами Держпродспоживслужби здійснено 52484 заходи нагляду, порушення встановлено на 5229 об’єктах (10 %), тобто на кожному десятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 5272 приписи (пропозиції), складено 1890 протоколів,  у 1109  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 466 випадках поінформовано органи Національної поліції.

У тому числі перевірено:

19826 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо не дотримання підприємцями обмежувальних заходів та заборон відповідно до рівнів епідемічної безпеки встановлено на 2985 об'єктах (15%), тобто  на кожному шостому перевіреному  об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів  надано 2526 приписів (рекомендацій), складено 1202 протоколи про адміністративне порушення, у 539 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 220  випадках поінформовано органи Національної поліції;

18707 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами,  порушення встановлено на  1244 (6 %) об’єктах (кожний п’ятнадцятий не дотримується встановлених обмежувальних заходів), складено 340 протоколів, надано 1203 приписи (рекомендації),  у 246  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 107 випадках поінформовано правоохоронні органи;

6492 закладів громадського харчування, із них у 584 (9 %) об’єктах встановлено  порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто кожний одинадцятий перевірений заклад, відповідно надано 560 приписів (рекомендацію), складено 176 протоколів, у 125 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 67 випадках поінформовано органи Національної поліції;

1238 перукарні та салонів краси, на 134 (11 %) об?єктах встановлено порушення санітарних вимог, що на кожному дев’ятому об’єкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 135 приписів (рекомендації), складено 54 протоколи,  у 25 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 10 випадках поінформовано органи Національної поліції;    

5008 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо),  на 701 об’єкті встановлено порушення (14 %), тобто на кожному сьомому об’єкті. Застосовано заходів: надано 679 приписів (рекомендації), складено 223 протоколи, у 1331 випадку  щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у  53 випадках поінформовано органи Національної поліції.

696 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 99 закладах                (14 %), тобто у кожному сьомому закладі; за результатами  обстежень складено   48 протоколів, надано 96 приписів (пропозиції), у 25 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 6 випадках поінформовано органи Національної поліції; 

500 закладів  загальної середньої освіти,  порушення встановлено в 66 закладах (13%), тобто у кожному сьомому закладі,  за результатами порушень складено 23 протоколи, надано 70 приписів (пропозицій), в 16 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 3  випадках поінформовано органи Національної поліції;

14 вищих навчальних закладів (ВНЗ), професійно-технічних училищ (ПТУ), коледжів, технікумів та 3 гуртожитки закладів освіти, порушень не  встановлено.

З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь  у 190 засіданнях  регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних дієвих пропозицій.

Фахівці Держпродспоживслужби також залучаються до здійснення             медико-санітарного контролю (огляду) у пунктах пропуску через державний кордон, зокрема оглянуто 919 транспортних засобів, 861 вантажів та інших товарів  і предметів.

Окрім того, за клініко-епідеміологічними показаннями фахівцями Держпродспоживслужби оглянуто 11513 членів екіпажів (бригад) та пасажирів.

З метою  інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території  України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV,  Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 415 заходи  з  інформування  населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 19290  інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди,  листівки тощо). 

Фахівцями Держпродспоживслужби також вживаються відповідні превентивні заходи, зокрема надаються попередження суб’єктам господарювання щодо  недопущення в подальшому порушення карантинних вимог та необхідності дотримання протиепідемічних заходів.

Однак, при здійсненні обстежень спостерігається відсутність комунікації з суб’єктами господарювання, особливо тих - діяльність яких заборонена. Зокрема,  частина населення  безвідповідально ставиться до правил карантину і продовжує нехтувати правилами безпеки. Про що свідчать порушення, які виявляються при повторних обстеженнях об’єктів, які не дотримувались карантинних обмежень.

Інформація щодо заходів, які здійснюються Держпродспоживслужбою з даного питання, щотижнево оприлюднюється на її офіційному вебсайті та на сайтах територіальних органів.

Вищезазначені питання продовжують перебувати на контролі Держпродспоживслужби  місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, регіонального та місцевих штабів з ліквідації наслідків НС.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь