Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент провів нараду щодо стану справ в українському кінематографі, проблем та перспектив його розвитку

Дата: 29.05.2021 09:40
Кількість переглядів: 334

Президент Володимир Зеленський обговорив з представниками українського кінематографу, профільних відомств і комітетів Верховної Ради та послами України у низці держав проблемні питання та перспективи розвитку кіноіндустрії.

Фото без опису

«Багато питань – як не війна, то COVID-19, як не COVID-19, то дороги, але зараз настав час і руки дійшли до кінематографу – до того, що ми всі любимо й від чого дуже тепло», – наголосив Президент на початку зустрічі.

Володимир Зеленський зазначив, що має змінитися ставлення до кінематографу. За його словами, потрібно напрацювати чіткий план і стратегію, які включатимуть відповіді на питання щодо необхідної кількості кінофестивалів в Україні, враховуючи досвід провідних країн, а також обсяг їхнього фінансування, терміни та залучення фахівців, рівень представлення України на міжнародних кінофестивалях та потреби для покращення іміджу.

Крім того, Президент акцентував увагу на державних кіностудіях.

«Що ми з ними робимо – ми їх фінансуємо, продовжуємо нічого не робити, робимо їх приватними, робимо державно-приватне партнерство чи забуваємо цю тему?» – запитав Володимир Зеленський, додавши, що слід також вирішити, скільки потрібно діючих кіностудій, і, можливо, деякі з них варто перетворити на музеї.

Фото без опису

Глава держави вважає за потрібне вирішення питання фінансування, ефективності рібейтів та системи оподаткування, яка сприятиме появі більшої кількості фільмів.

Володимир Зеленський зауважив, що 2021 рік є символічним, адже цьогоріч, зокрема, Україна святкує 30 років незалежності та 50-річчя кінофестивалю «Молодість».

Голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук зазначила, що Держкіно багато років підтримує цей фестиваль. Цьогоріч на подію було виділено 12 млн грн.

Художній керівник «Молодості» Андрій Халпахчі подякував за підтримку. І наголосив, що для проведення подібних заходів слід використовувати систему фінансування, яка працює у світі, коли третина коштів надходить від держави, третина – від місцевої влади і ще третина – від спонсорів.

Також він зазначив, що для залучення на кінофестиваль більшої кількості зірок потрібно, щоб українська кіноіндустрія зростала, збільшувалася кількість студій і на них знімали кіно.

Крім того, Андрій Халпахчі подякував Міністерству закордонних справ за активність у напрямку «культурної дипломатії» та роботу українських дипломатичних представництв. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що Україну вдалося інтегрувати у європейський фонд підтримки спільного кіновиробництва і прокату «Єврімаж».

«Завдяки підтримці Президента нам це вдалося, і я знаю, що українські фільми вже отримали перші гроші з цього фонду», – сказав він.

Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко вважає, що сьогодні необхідний більший фокус на підтримці українського кіно, і щоб частка вітчизняних стрічок у кінотеатрах чи на онлайн-платформах була не 5%, а 25% і більше.

Учасники наради також запропонували керівництву держави допомогти з тим, щоб у країні був сучасний зал для кінопрем’єр. Володимир Зеленський пообіцяв посприяти вирішенню цього питання.

Глава держави висловився за доцільність об’єднання державних кіностудій у єдиний комплекс під управлінням Держкіно.

Голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що найближчим часом буде представлений пакет економічних стимулів для виробників українського кіно, і закликав представників галузі долучитися до роботи.

Фото без опису

Окремо учасники зустрічі обговорили відзначення роковин актора Богдана Ступки, зокрема створення паркової скульптури біля театру ім. І. Франка і барельєфа на будинку на вул. Заньковецької, а також концерт пам’яті видатного митця 27 серпня.

Володимир Зеленський запропонував 27 серпня в українських громадах за кордоном влаштувати ретроспективу фільмів за участю Богдана Ступки. На думку керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, також можливо організувати ретроспективу в межах одного з міжнародного кінофестивалів, наприклад у Торонто.

Наприкінці зустрічі Володимир Зеленський вручив відзнаки за значний особистий внесок у розвиток кіномистецтва, вагомі творчі здобутки, високу професійну майстерність та з нагоди 50-річчя заснування Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Зокрема, художньому керівникові «Молодості» Андрію Халпахчі присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України», кінокритикові та кінознавцю Олександру Шпилюку – почесне звання «Заслужений працівник культури України». Орден «За заслуги» ІІІ ступеня отримали кінооператор, оператор-постановник Юрій Гармаш та генеральний продюсер спеціальних проектів медіа-холдингу StarLight Media Михайло Павлов, орден княгині Ольги ІІІ ступеня – науковий співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського Національної академії наук України Людмила Новікова.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь