Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ім’я йому Можари...

Дата: 26.06.2021 15:29
Кількість переглядів: 1134

Вперше село Можари згадується в описі маєтку Віленського костьолу в 1545 році, де вказано, що «населення села Можари складається з міщан, які походять від давнього-руського дворянства». 1574 року Опанас Гаврилович Можайський-Можаровський отримав від польського короля Генріха IV Валезія свідоцтво про землю можарівську, яка включала в себе села Можари, Словечне, Городець, Листвин, Петраші. Ця ж земля, на нашу думку, ототожнюється з землями Каменщизни-Словечанщини, тобто древніх Словечанськиих земель.

Фотографія 80-х років

Фотографія 80-х років

Походження назви села тлумачиться двояко. За однією версією своєю назвою Можари завдячують князівському роду Можарівських, тобто від їх прізвища і походить назва села. Інші ж дослідники вказують на село як центр виробництва маж, возів, якими чумаки возили сіль з Криму, від слова Маж відповідно і пішло ймення Можарів.

Про рід Можарівських знаємо небагато. В 1389 році Дмитро Іванович Донськой поділив Московське князівство між своїми синами. Андрій, зокрема отримав Можайське князівство. В 1454 році його син Іван утік із Можайська в Литву, оскільки ворогував з московським князем Василем. Там Іван отримав великі землеволодіння. Вже син Івана Донського, Семен Іванович підписав договір з князем Чорторийським, у якому вказувалося, що він має повернути йому Каменщизну мотивуючи це тим, що ці землі колись належали його брату Андрію. Вже 1570 року сини Семена Івановича Донського, Андрій, Іван, Степан згадуються під прізвищем Можайські- Можаровські.

Матеріал надано краєзнавцем,

головою ГО «Товариство дослідників Словечанщини»

Олексієм Горбачевським


А ми закликаємо жителів великого, сучасного Коростенського району долучатись до цього гарного прикладу і надсилати свої розповіді про походження назв ваших населених пунктів в Коростенському районі та їх історію на електронну адресу відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Коростенської РДА  zmi@krstrda.zht.gov.ua 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь