Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Поліцейські звертаються до батьків

Дата: 30.06.2021 15:45
Кількість переглядів: 614

Скутер це не іграшка. Перш ніж купувати дитині - добре подумайте про наслідки

Фото без опису

З настанням теплої пори на Коростенські дороги виїхали скутеристи. Цей транспорт відносно доступний та полюбився молоді. Втім, Коростенське районне управління поліції наголошує - Правила дорожнього руху розповсюджуються на усіх його учасників, серед яких і скутеристи.

Отож, відповідно до українського законодавства, скутери мають бути зареєстровані як транспортні засоби, а водій мусить мати посвідчення водія.

Аби керувати скутером, який має двигун з робочим об’ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт, потрібне посвідчення водія категорії А1. Наявність інших категорій не дає права на керування скутером. Отримати таке посвідчення можна після проходження навчання з 16 років.

Якщо ж ви їздите на скутері без прав, то це є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність, зокрема ст.126 ч.2 КУпАП передбачає штраф у сумі 3400 грн.

Найбільш поширеними порушеннями є керування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, керування без належних документів (свідоцтва про реєстрацію т/з та посвідчення водія), керування без шолома.

Окрім того, у Коростенському районі є прецеденти керування мотоциклами/мопедами особами, які не досягли повноліття. Діти, у яких відсутні навички водіння вказаним транспортним засобом, свідомо наражають себе та інших учасників дорожнього руху на небезпеку. На дорозі нeпoвнoлiтнiй/малолітній мoжeпoвoдитиcянeбeзпeчнo (нeпpaвильнo) чepeз:

• нeвмiнняпpoгнoзувaтидopoжнюoбcтaнoвку (нeуcвiдoмлeнийcтупiньнeбeзпeки);

• нeзнaннязaxoдiвзaбeзпeчeннябeзпeчнoгopуxу;

• вiдcутнicтьнaвичoквикoнaннябeзпeчниxдiй;

• нeбaжaння (знeвaгa) викoнувaтибeзпeчнiдiї;

• пiдпopядкувaннянeбeзпeчнимзвичкaмпoвoджeннянaдopoзi;

• нeуcвiдoмлeнeнacлiдувaнняiншиxociб (нepiдкoбaтькiв, cтapшиxтoвapишiв), якiпopушуютьпpaвилaбeзпeкиpуxу;

• нeвмiннядiятибeзпeчнo в нaвкoлишньoмуcepeдoвищіaбoдopoжнiйoбcтaнoвцi, щopiзкo (paптoвo) змiнюєтьcя (cтиxiйнeлиxo, вiдключeнняocвiтлeння, piзкaзмiнaпoгoдниxумoв (зливний дoщ, cнiгoпaд i т.д.), виникнeнняaвapiйнoїcитуaцiї (чepeздiїiншиxучacникiвдopoжньoгopуxу i т.iн.);

• нeдиcциплiнoвaнicть, втpaтaпильнocтi.

Зауважимо, що більшість випадків керування дітьми скутерами трапляється за мовчазної згоди батьків і доволі часто дорослі навіть не здогадуються, як діти поводяться на дорозі. Тому у будь-якому випадку відповідатимуть за такі «витівки» винні особи, а саме діти, які досягли 16-річного віку - на загальних засадах відповідно до чинного законодавства, та у випадку недосягнення 16-річного віку – батьки дітей за ч.3 ст. 184 КУпАП (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей в частині вчинення неповнолітніми віком від 14 до 16 років правопорушення, відповідальність, за яке передбачена КУпАП.

Від початку літнього періоду працівниками Коростенського районного управління  поліції під час проведення профілактичних заходів виявлено 7 фактів керування мопедами дітьми. У всіх випадках винні особи нестимуть відповідальність згідно чинного законодавства.

Гарного літа, та будьте уважні на дорогах


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь