Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чи можна вирощувати сільгосп культури на землях уражених чорнобильською катастрофою?

Дата: 09.07.2021 09:40
Кількість переглядів: 727

7 липня перший заступник голови Коростенської районної державної адміністрації Сергій Кириченко разом з головою державної екологічної інспекції України Андрієм Мальованим та т.в.о. начальника державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеном Медведовським завітали на обстеження полів Гладковицької та Народицької територіальних громад.

Фото без опису

Інспектори державної екологічної інспекції Поліського округу разом з представниками державного агентства України з управління зоною відчуження взяли проби грунтів аби визначити рівень стронцію і цезію. Поля, на які прибуло керівництво, засіяні соняшником, кукурудзою, соєю та ріпаком.

«Попередні дослідження науковців в цих районах показали, що серед продуктів харчування найбільш забрудненими цезієм-137 є бобові та буряк. Питома активність цезію у молоці корів у селі Селець Народицького району та селі Виступовичі Овруцького району перевищує гранично допустиму концентрацію радіонукліду майже у 1,5 рази», - говорилось під час поїздки.

Виходячи з вище вказаного розуміємо, що заборона на ведення сільського господарства в «зоні» діє не дарма. Та за 35 років з моменту аварії на ЧАЕС відповідне самоочищення території все ж таки відбулось, тому частину населених пунктів можна вивести з під обмежень. Вирішити це питання можна лише після ретельних обстежень земельних ділянок та їх аналізів.

Фото без опису

«Тому державна екологічна інспекція Поліського округу вже розпочала перевірку таких земель і територіальних громад на предмет правомірності їх передачі в оренду та обробітку. За результатом перевірки будуть вжиті відповідні заходи реагування», - зазначив Євгеній Медведовський.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь