Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Міністерство цифрової трансформації запустило національний проєкт з цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта

Дата: 12.07.2021 15:52
Кількість переглядів: 474

На виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 471, зокрема, цілі: «Українець, який хоче мати цифрові навички, може їх вільно набути», Міністерство цифрової трансформації запустило національний проєкт з цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта.

3 березня 2021 року була прийнята Національна концепція розвитку цифрових компетентностей до 2025 року, затвердженої Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 167-р. (https://cutt.ly/pbKSA4M).

Концепція розвитку цифрових компетентностей до 2025 року окреслює виклики стосовно розвитку цифрових компетентностей в українському суспільстві, визначає шляхи їх подолання та очікувані результати від її впровадження, закладає підґрунтя для створення національної стратегії та стратегічного плану дій щодо розвитку цифрових компетентностей у суспільстві.

Також, Мінцифра оприлюднила Рамку цифрової компетентності для громадян України (https://bit.ly/3rBs8KL) .

Рамка цифрової компетентності для громадян України – це інструмент, створений для того, щоб покращити рівень цифрових компетентностей українців, допомогти у створенні державної політики та плануванні освітніх ініціатив, спрямованих на підвищення рівня цифрової грамотності та практичного використання засобів і сервісів IT-технологій конкретними цільовими групами населення.

У листопаді 2020 року, Міністерство цифрової трансформації вперше запустили національний тест на цифрову грамотність – Цифрограм 1.0. Це була бета-версія тесту, який надав можливість кожному громадянину дізнатись особисто свій рівень цифрової грамотності та, за потреби, додати сертифікат про 

проходження тесту до свого резюме на порталах з пошуку роботи. На сьогоднішній день, вже більше ніж 155 тисяч користувачів почали проходити Цифрограм, а майже 70% – отримали сертифікати.

13 травня Мінцифри запустила Цифрограм 2.0. За основу для Цифрограм

2.0 було взято адаптовану Рамку цифрових компетентностей для громадян України, яку було створено українськими експертами на основі європейської концептуально-еталонної Рамки цифрових компетентностей для громадян ЄС (DigComp 2.1.). У тестуванні визначено 30 цифрових компетентностей, які вимірюються за 6 сферами.

20 травня Мінцифри опублікували Цифрограм для вчителів. Тестування з цифрової грамотності розроблене експертами Академії цифрового розвитку та експертами Міністерства освіти і науки України на основі рамки професійних компетенцій для вчителів, яка розроблена експертами на виконання Наказу МОН України No 38 від 15 січня 2019 року. Цифрограм для вчителів, на відміну від цифрограмів для громадян, матиме максимальний бал в 63 бали та містить 21 професійну цифрову компетенцію і 5 сфер.

27 травня Мінцифра запускає Цифрограм для держслужбовців (https://osvita.diia.gov.ua/digigram). Це безкоштовний тест, розроблений на основі європейської рамки цифрових компетентностей для громадян DigComp

2.1. Разом із українськими експертами ми створили 90 запитань, що охоплюють 30 компетентностей.

Що можна перевірити :

→ Основи комп’ютерної грамотності

→ Інформаційну та медіаграмотність

→ Створення цифрового контенту

→ Комунікацію і взаємодія в цифровому суспільстві

→ Безпеку в цифровому середовищі

→ Вирішення технічних проблем

Кожен держслужбовець має володіти для того, аби не допустити повторення враження об'єктів інфраструктури вірусами, які призводять до втрати державно важливих даних. Адже найчастіше найслабша ланка у всіх технічних структурах – саме працівники. Також, питання вміння користуватися всією технікою та вирішувати елементарні проблеми - життєво важлива навичка для ефективності роботи будь-якого працівника, а тим паче, держслужбовця, який має бути прикладом для наслідування. Сфери створення контенту та роботу з даними, інформаційної і медіаграмотності, комунікації та взаємодії – це в цілому найнеобхідніші складові для роботи будь-якого службовця, тому саме Цифрограм для держслужбовців стане незамінним інструментом в щоденній роботі кадрової служби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь