Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сплата ЄСВ потребує чіткого алгоритму дій

Дата: 23.09.2021 09:08
Кількість переглядів: 297

З 01.10.2019 введено нові рахунки для сплати ЄСВ. Відповідно, кошти, які можуть сплачувати платники ЄСВ на старі рахунки, казначейство не зараховує, тож необхідно переглянути актуальні рахунки. З  01.10.2019 вступають в дію нові небюджетні рахунки 3719, відкриті за стандартом IBAN (29 літерно-цифрових символів).

Фото без опису

Нові рахунки для сплати ЄСВ 2019 та фінансових санкцій розміщені на офіційному порталі Державної податкової служби України. Знайти можна за посиланням «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску» в розділі «Реєстри». Для зручності нові рахунки розміщені у таблиці. При виборі рахунку слід звернути увагу на символи рахунку, відкритого за стандартом IBAN, які відповідають трьохзначному числу:

201 - ЄСВ, нарахований роботодавцями на суми заробітної плати, винагороди за договорами ЦПХ, допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами;

202 - ЄСВ, нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців; 203- ЄСВ, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів у системі загальнообов’язкового пенсійного страхування;

204 - ЄСВ для фізичних осіб - підприємців, у т. ч. які обрали спрощену систему оподаткування та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність.

Варто зазначити, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), відповідно до Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", із змінами та доповненнями (далі - Закон № 2464), є військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу. Для визначених платників єдиний внесок нараховується на суми грошового забезпечення та суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у розмірі 22 % (пункт 2 розділу ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449, в редакції наказу Міністерства фінансів України
від 04 травня 2018 року №469. Єдиний внесок на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нарахованої військовослужбовцям, відображається у Розділі ІІ Таблиці 4 Додатка 4 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року №511, який формують та подають до фіскальних органів страхувальники, які нараховують та сплачують єдиний внесок за осіб із числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової та альтернативної служби), осіб рядового і начальницького складу.

Відповідно до ст. 9 Закону України від 20.12.1991 р. № 2011-ХІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» до складу грошового забезпечення включаються:

- посадовий оклад;

- оклад за військовим званням;

- щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії);

- одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Оскільки, суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами відсутні в переліку виплат, що входять до складу грошового забезпечення, тому вони не є сумами грошового забезпечення військовослужбовців. Відповідно, нарахування єдиного внеску, на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами військовослужбовців, в інтегрованих картках платника податку проходить з кодом платежу – 71010000, тому сплачувати єдиний внесок потрібно на рахунки, відкриті для сплати ЄСВ, нарахованого роботодавцями на суми заробітної плати, винагороди за договорами ЦПХ, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами (символ рахунку 201).

У результаті сплати єдиного соціального внеску на невідповідний рахунок виникає недоїмка. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені (0,1 відсотка за кожний день прострочення платежу) та із застосування штрафів (20 відсотків своєчасно не сплачених сум).

Коростенське  управління ДПІ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь