Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

XV Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Просто на Покрову» в Коростені знову зібрало літературну еліту України

Дата: 10.10.2021 13:46
Кількість переглядів: 908

Восьмого жовтня на розважальному майданчику «Шалена PANDA», в парку відпочинку «Древлянський» відбувся традиційний, щорічний літературний вернісаж учнівської творчості «Література свіжого повітря», а дев’ятого жовтня древній Коростень традиційно зустрічав літературну еліту України в рамках проведення XV Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Просто на Покрову».

З багатьох куточків нашої країни з’їхались до гостинної Коростенщини письменники, поети, видавці та просто шанувальники українського рідного слова.

Так сталось, що саме в день Івана Боголослова вони мали нагоду вкотре зустрітись, поспілкуватись, взяти участь у літературних змаганнях, завітати на книжковий ярмарок «Коростень BOOK-fest», побувати на нагородженні учасників свята, переможців літературних перегонів та лауреатів Літературної відзнаки імені Валерія Нечипоренка, Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Василя Юхимовича.

Ранок святкового дня розпочався з урочистого відкриття світа і традиційного покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку.

З вітальним словом до присутніх звернулись голова Коростенської районної державної адміністрації Юрій Тарасюк, ініціатор, організатор, фундатор літературно-мистецького свята, заслужений журналіст України Віктор Васильчук, народний депутат України Володимир Арешонков, голова Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України Світлана Гресь, члени Національної спілки письменників України Олександр Косенко (голова журі літературних змагань), Сергій Мартинюк (Світогор Лелеко), Володимир Даниленко, радник Коростенського міського голови Олександр Дзиґа.

Усі вони відзначили, що коростенська земля дала світові чимало творчих, талановитих людей, що рідним словом прославляють нашу країну, нашу землю, рідну Україну.

Затим гості, учасники свята перемістились до затишного приміщення Коростенської центральної міської бібліотеки, де відбулись традиційні експромт-читання: «Поетичний марафон» та «Урок прози».

В цей час також відбувався обмін думками, книгами, контактами для подальшого спілкування.

Чимало своїх книг з автографами письменники та поети подарували центральній бібліотеці на згадку про цей чудовий день.

Цього ж дня письменники, літератори, журналісти з Житомирщини, Київщини, Вінниччини, Кіровоградщини, Прикарпаття традиційно відвідали музей-садибу Василя Юхимовича в с. Сингаї, що на Коростенщині, де вшанували пам’ять відомого земляка-поета, публіциста. Присутні змогли побачити, де народився Василь Лукич та висадити поблизу його будинку дерева та квіти. Було виголошено чимало теплих слів на його адресу.

Завершилось XV Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Просто на Покрову» віншувальними урочистостями, нагородженням учасників свята.

Міжнародну премію «Друг літератури» з рук письменника Сергія Мартинюка (Світогора Лелеки) отримав і голова Коростенської РДА Юрій Тарасюк. Премію заснувала редакція Всеукраїнської газети «Літературна Україна» (головний редактор Сергій Куліда) за підтримки числених партнерських організацій у діаспорі. Премія має на меті пошанувати послідовних друзів літератури: меценатів, лобістів і представників українського політикуму.

В свою чергу лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Василя Юхимовича за 2021 рік привітав та вручив переможцям премії, дипломи, нагрудні знаки і подарунки голова Коростенської районної державної адміністрації Юрій Тарасюк. Ними стали:

1. Микола Ярмолюк, м. Радомишль (Житомирщина) за книгу «Жито родить на життя (проза).

2. Сергій Сіваченко, смт Хорошів (Житомирщина) - «Блаженство вибору» (поезія).

3. Ірина Кримська, м. Малин (Житомирщина) - «На перехресті долі та Ірші» (поезія).

4. Леонід Закордонець, м. Ірпінь (Київщина) - «Доторкнімося душами» (поезія).

5. Василь Шкіря, м. Іршава (Закарпаття) - «Бітанга» (пригодницько-фентезійний детектив для дітей).

6. Анна Морозова, м. Київ - «Четвертий помічник святого Христофора» (авантюрно-психологічний роман).

7. Жанна Дмитренко, м. Вінниця - «Благословен дух творчості людської» (поезія).

8. Наталія Данилюк, селище Перегінське (Івано-Франківщина) - «Непроминальне» (поезія).

Свято завершилось неформальним спілкуванням учасників заходу «У колі друзів».

Більше фотографій тут.

Наталія Колєнова,

старший інспектор відділу інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю Коростенської РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь