Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

170-річчя з Дня народження Василя Данилевського

Дата: 25.01.2022 10:30
Кількість переглядів: 331

Сьогодні виповнюється 170 років від дня народження академіка Василя Яковича Данилевського - засновника першої установи ендокринологічного профілю на теренах не лише України, але й усього колишнього СРСР – Харківського Органотерапевтичного інституту (1919 рік). Нині це ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України».

В.Я. Данилевський – видатний вчений, фізіолог, громадський діяч, педагог та просвітник. Був обраним членом Німецької Академії наук, морфологічного та фізіологічного Товариств при Віденському університеті, почесним членом Товариства патологів при Інституті Пастера в Парижі.

Багато своїх наукових досліджень протягом життя В.Я. Данилевський присвятив проблемі біологічної дії різних сполук, що входять до складу організму людини і тварин. Розвитком його наукових ідей стала розробка та патентування у 1926 році методу виготовлення спиртово-водних (безбілкових) витяжок з ендокринних залоз, придатних до тривалого зберігання. Свій патент В.Я. Данилевський передав інституту, а його впровадження сприяло розгортанню інститутом масштабного виробництва цілої низки органопрепаратів для практичної охорони здоров’я. Цей етап став дуже важливим в діяльності інституту і визначив його подальший успішний розвиток. Згодом, завдяки успіхам в галузі хімії гормонів, інститут перейшов до випуску синтетичних лікарських засобів і на довгі роки став флагманом державної фармацевтичної промисловості з виробництва гормональних та гормоноподібнодіючих препаратів.

Органопрепарати, що виготовлялись інститутом, потребували поглибленої перевірки в експерименті, необхідною була і власна лікарняна база. Тому, у серпні 1926 р. В.Я. Данилевський зробив доповідь на пленумі Харківського Медичного товариства про необхідність реорганізації Органотерапевтичного інституту із значним розширенням попередньої діяльності і заснуванням власної клініки. 1927 року була заснована Ендокринологічна клініка інституту, яка свого часу стала першим в країні та другим в Європі стаціонаром ендокринологічного профілю. Саме в Ендокринологічній клініці інституту було закладено основи діагностики і лікування ендокринних захворювань, створено вітчизняну наукову школу клінічної ендокринології.

Наукові розробки інституту В.Я. Данилевський очолював практично до кінця свого життя. Протягом більше ніж 100-річної історії його творчій спадок втілювався у життя багатьма поколіннями науковців інституту, який сьогодні з гордістю носить ім’я свого засновника.

На архівному (1932 року) фото до цієї публікації – академік В.Я. Данилевський (сидить п’ятий зліва) серед керівників наукових відділів інституту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь