Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Україні набув чинності Закон України “Про основи національного спротиву”. Що варто знати?

Дата: 26.01.2022 15:57
Кількість переглядів: 368

01 січня в Україні набув чинності Закон України “Про основи національного спротиву”. Цим Законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву.

Що таке територіальна оборона?

Територіальна оборона України – система загальнодержавних, військових та спеціальних заходів, що проводяться у мирний час та у особливий період для протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Завдання територіальної оборони?

Основні завдання сил тероборони — своєчасна оборона території та захист населення на конкретній місцевості до моменту розгортання військових угруповань, та забезпечення умов для розгортання і перегрупування військ. Зокрема йдеться про захист об’єктів критичної інфраструктури, охорона порядку та безпеки в населених пунктах.

Особливості служби в лавах ТрО оборони?

Щоб увійти до складу територіальної оборони, варто звертатися до центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), до яких людина приписана.

Для вступу до лав тероборони потрібно підготувати такі документи:

  • заява про бажання добровільно вступити на службу у територіальному резерві;
  • висновок військово-лікарської комісії;
  • копії всіх сторінок паспорта громадянина України;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності);
  • характеристика з місця роботинавчання;
  • копії документів про освіту;
  • кольорова фотокартка розміром 9х12.

Перед укладанням контракту на службу у резерві тероборони кандидати мають пройти медичне обстеження. Особи віком від 40 років повинні пройти військово-лікарську комісію, адже участь у резерві передбачає інтенсивну підготовку. Після медичної комісії людині мають надати висновок, чи можна її брати у війська тероборони.

Як сили тероборони зформовані у Житомирській області?

Відповідно до положень Закону в області утворена військова частина А7043 (бригада територіальної оборони) і окремі батальйони в новостворених районах та в обласному центрі.

Визначені місця постійного розміщення бригади та батальйонів ТрО, де  проводяться заходи із розміщення особового складу, озброєння, техніки та майна.

Розпорядженнями голови облдержадміністрації затверджено новий склад ради оборони Житомирської області та утворено штаб зони територіальної оборони № 9.

Також діє Програма надання матеріально-технічної допомоги Житомирському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки на 2021-2023 роки, якою передбачено фінансування заходів із територіальної оборони,  проведення  тренувань, навчань, зборів з особовим складом військової частини (підрозділів) територіальної оборони Житомирської області.

Довідково. Щоб долучитися до служби у Силах територіальної оборони України у Житомирській області, варто звернутися до одного з центрів комплектування області за телефонами:

Житомир — (063) 706-46-68; (097) 867-38-31;

Бердичів — (098) 088-94-07;

Новоград-Волинський — (063) 193-48-73;

Коростень — (096) 848-97-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь