Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

180 років від дня народження українського і живописця пейзажиста Архипа Івановича Куїнджі

Дата: 27.01.2022 09:31
Кількість переглядів: 348

Архип Куїнджі народився 15 січня 1841 в Маріупольському повіті. Його сім’я жила бідно, він рано втратив батьків, тому працювати Архип почав з раннього дитинства. У 14 років Куїнджі спробував стати учнем Айвазовського, але той його не оцінив його і дозволяв лише допомагати по дому. Через два місяці він повернувся додому і влаштувався працювати ретушером, де пропрацював цілих три роки.

Фото без опису

У 1860 році він поїхав до Таганрога, де знову влаштувався на роботу ретушером в фотостудію. У 24 роки він зробив першу спробу вступити до Академії мистецтв, але вона, а також наступна, закінчилися невдачами.

У 1868 році він виставився з картиною «Татарська сакля в Криму» на виставці, де його помітили з Ради Академії мистецтв і дали звання вільного художника. У 1870 році Куїнджі закінчив академію. В цей же час він знайомиться з багатьма відомими художниками. У 1875 році обвінчався з Вірою Кетчерджі-Шаповаловою, яку кохав з дитинства.

У 1882 році став затворником на 19 років, не показуючи нікому свої картини. І лише в 1901 році показав свої нові картини.

Пізніше захопився доброчинністю – багато допомагав початківцям художникам. Найвідоміші картини Куїнджі: «Після дощу», «Березовий гай», «Українська ніч», «Місячна ніч на Дніпрі», «На острові Валаамі», «Рання весна», «Осіннє бездоріжжя», «Забуте село», «Північ» , «Веселка».

Помер художник 11 липня 1910 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь