Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Закон захищає права осіб, яким злочином заподіяна шкода

Дата: 08.02.2022 10:00
Кількість переглядів: 299

Такі особи називаються потерпілими. Потерпілими може бути як фізична так і юридична особа. Уповноваженим представляти інтереси потерпілого під час досудового розслідування та в суді має право тільки адвокат. На всіх стадіях кримінального провадження потерпілий має право примиритися з підозрюваним, обвинуваченим і укласти угоду про примирення. Також у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення потерпілий має право відмовитися від обвинувачення.

Для відшкодування завданої протиправними діями як матеріальної так і моральної шкоди  потерпілий має право заявити цивільний позов.

Потерпілий має право протягом кримінального провадження подавати докази слідчому, прокурору, слідчому судді, суду; заявляти відводи та клопотання;   оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора, слідчого судді, суду в порядку, що передбачений КПК України та інші права (стаття 56 КПК України) .

Також потерпілий має процесуальні обов’язки (стаття 57 КПК України).

Він зобов’язаний:

1) прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості своєчасного прибуття – завчасно повідомити про це, а також про причини неможливості прибуття;

2) не перешкоджати встановленню обставин вчинення кримінального правопорушення;

3) не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які стали йому відомі у зв’язку з участю у кримінальному провадженні і які становлять охоронювану законом таємницю.

Основні положення щодо потерпілого закріплені в статтях 55-59 Кримінально процесуального кодексу.

Потерпілий несе кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві показання за статтею 384 Кримінального кодексу України “Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу “.

Фізична особа має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, яка полягає:

  • у здійсненні представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • у складенні документів процесуального характеру.

Для отримання безоплатної вторинної допомоги, особа повинна надати документи, що підтверджують порушення її прав та залучення її до процесу, як потерпілої.

Такими документами можуть бути:

  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • пам’ятка про процесуальні права та обов’язки потерпілого;
  • повістка, де вказано процесуальний статус особи — потерпілий,тощо.

Також особа повинна належати до однієї із категорій, що визначена статтею 14 Закону України  “Про безоплатну правову допомогу”:

  • є особою, яка перебуває під юрисдикцією України, середньомісячний дохід якої не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму;
  • є особою з інвалідністю, яка отримує пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;
  • є ветераном війни або особою, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • є особою, яка має особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • є особою, яка належать до числа жертв нацистських переслідувань;
  • є особою, яка   постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;
  • є  дитиною;
  • є внутрішньо переміщеною особою.

Документи, що підтверджують процесуальний статус потерпілого та приналежність особи до однієї з категорій, визначених ст.14 Закону України  “Про безоплатну правову допомогу”, разом з паспортом та ідентифікаційним кодом подаються до місцевого центру чи бюро безоплатної правової допомоги для оформлення заяви про надання безоплатної вторинної правової допомоги та призначення адвоката.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь