Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мандрівка безлюдною дорогою чи історія покинутого села (с. Малі Кліщі)

Дата: 31.01.2022 14:35
Кількість переглядів: 410

Свіже повітря, прохолодна джерельна водиця, п’янкий аромат цвіту, запашні мальви та ромашки, спів пташок - все це асоціюється з поліським селом. Однак, нещодавно мені випала нагода відвідати село Малі Кліщі, пройшовшись я відчув лише сум, жаль та страх за майбутнє українського села - колиски нашої культури, звичаїв та традицій.

Фото без опису

Лише якихось 40 років тому, Малі Кліщі було процвітаючим селом зі своїм історичним минулим, пам’ятками та легендами. Село має дуже давню історію. Завдяки Володимиру Антоновичу та його експедиції поліським краєм на території села було виявлено давньоруське городище та курганний могильник, які датуються Х-ХІІІ століттям. Крім того, за переказами, у 946 році неподалік села Малі Кліщі проходило військо княгині Ольги з метою покарати древлян за смерть свого чоловіка Ігоря.

Є всі підстави вважати, що село засноване у ХVII ст., а за адміністративно-територіальним поділом входило до складу Базарської волості Овруцького повіту. До 1917 року в селі діяла двох-класна церковно-приходська школа, у якій один вчитель навчав 28 учнів.

У радянський період у Малих Кліщах розташовувалась центральна садиба колгоспу ім. Котовського, за яким було закріплено близько 3 тисяч га земельних угідь. У роки Другої світової війни біля села відбувся бій партизанського з’єднання Наумова М. І. з окупантами. Крім того, до армії було мобілізовано 156 жителів, живими повернулося лише 75.

На початку 1970-х років у селі проживало близько 500 чоловік. Функціонувала 8-річна школа, де працювало 12 учителів та навчалося 150-170 учнів, клуб, бібліотека, відділення зв’язку, фельдшерсько-акушерський пункт, магазин. Після Чорнобильської катастрофи жителів почали переселяти, а село з кожним роком почало втрачати свою красу і неповторність.

Де і за яких умов ти б не був, завжди пам’ятай, що маєш свою Малу Батьківщину - місце де ти народився, робив перші кроки, проводив найкращі роки свого життя і просто насолоджувався ним.

Дмитро Кондратюк, науковий співробітник

Природний Заповідник Древлянський



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь