Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

1 лютого виповнюється 100 років із дня народження військової діячки Марії Карпівни Байди (1922-2002рр.)

Дата: 01.02.2022 12:30
Кількість переглядів: 290

Байда народилася в 1922 році в Красноперекопському районі у Криму. Після смерті батьків, коли вона була маленькою, її виховували бабуся і дідусь. У 1936 році вона кинула школу в Джанкой, не закінчивши навчання. Вона працювала радгоспі, у лікарні, а потім у кооперативі в селі Воїнка. Після того, як будинок, в якому вона жила, був зруйнований, вона почала працювати на залізничному вокзалі, щоб допомогти цивільному населенню евакуювати місто.

Фото без опису

У 1941 році вона вступила до Червоної Армії і була призначено як медсестра в 3-му батальйоні 514-го стрілецького полку, 172-ї стрілецької дивізії Червоної Армії в Північно-Кавказькій передовій. Марія Карпівна мала звання старшого сержанта і того ж року була направлена ??на передову. На додаток до надання першої допомоги вона копала траншеї та брала в полон німецьких солдатів для допиту. Восени 1941 року її перевели в морський піхотний батальйон. Через неадекватне озброєння підрозділу німцям вдалося захопити пагорб, який вони захищали, але після наказу командира роти їм вдалося взяти під контроль. Після того, як полк пізніше був виведений, Байду було призначено до медичного відділу розвідувального підрозділу.

7 червня 1942 року вона отримала прізвисько "безстрашна Маруся" після того, як своїм автоматом убила 16 ворожих учасників бойових дій, один з яких був офіцером, і напала на ще чотирьох німецьких солдатів, вдаривши їх прикладом гвинтівки по голові врятувавши її командира та ще вісім солдатів, яких захопили в полон німці. За свої дії того дня їй було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (20 червня 1942 року).

Після війни її звільнили з військової служби. Багато років вона очолювала Севастопольський міський відділу реєстрації актів цивільного стану, і її неодноразово обирали депутатом міської ради.

Нагороди


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь