Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рекомендації як захиститися від кліщів в травні!

Дата: 03.05.2022 12:29
Кількість переглядів: 394

В травні місяці, не забудьте потурбуватися про засоби захисту від кусючих комах — комарів, мошок, а найголовніше — кліщів! Саме кліщів, найбільш небезпечних з усіх, дуже важко помітити серед яскравої весняної зелені, але насправді їх дуже багато на деревах і в траві. Крім того, в травні кліщі дуже активні.

 

Фото без опису

Правило перше: уникайте хащів.

Думка, що кліщі не водяться в соснових або ялинових лісах, — хибна. Кліщі є і в хвойних лісах, хоча в набагато меншій кількості.

За великим рахунком кліщі є скрізь, їх можна підчепити навіть в місті на асфальті. Тому знайти місце, де їх немає, неможливо. Кліщі в пошуках жертви не літають і не повзають, а сидять в засідці на рослинах і чекають, коли їх хто-небудь зачепить.

 

Правило друге: правильно вдягніться.

Одягніться по можливості так, щоб не залишилося жодної дірочки, куди б міг пролізти кліщ. Підійдуть лосини, гольф, штани, заправлені в шкарпетки, сорочки з довгим рукавом, кеди. Не зайвими будуть кепка або бандана, на шию — хусточка. Не рекомендується одягати шорти, шльопанці-босоніжки, майки-футболки. Не бійтеся виглядати смішно через свою екіпіровку, але і не перестарайтеся.

 

Правило третє: профілактика.

Оглядайте періодично один одного, адже кліща легко помітити на світлому одязі. Ставтеся до оглядів серйозно. Чим раніше позбавитися кліща, тим менше шансів заразитися від нього.

 

Правило четверте: захопіть із собою хімічні засоби.

Врахуйте, що не існує універсального препарату, який би добре захищав і від кліщів, і від комарів. Якщо такий побачите, не беріть — обман. Препарати від кліщів називаються акарициди («акарос» — кліщ), а проти комах — інсектициди («інсекта» — комаха).

Умовно всі засоби від кліщів можна розділити на два види: для оброблення шкіри і для оброблення одягу та інвентарю. Засіб для одягу не можна розпиляти на шкіру — може бути алергія. Купуючи засіб, підрахуйте кількість людей і час, на який приблизно затягнеться корпоративний пікнік, щоб знати, скільки вам його знадобиться. Постарайтеся також з’ясувати, раптом у когось із ваших гостей алергія на подібні препарати. Не полінуйтеся купити засоби від кліщів і від комарів централізовано, не пускайте це на самоплив.

 

За допомогою негайно телефонуйте на номери телефонів:

  •  Державна служба України з надзвичайних ситуацій – 101
  • Швидка медична допомога – 103

Інформаційний матеріал підготовлений працівниками

Коростенських територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності;

відділом з питань оборонної роботи, цивільного захисту та

взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь